Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині стартував фестиваль Яворівської іграшки

Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
1/5
Як повідомили 19 серпня Гал-інфо у прес-службі ЛОДА, сьогодні, 19 серпня, стартував V фестиваль яворівської забавки та пирога.

Свято розпочали відкриттям муралу на відновленому районному народному домі ʺСокілʺ, стіну якого відтепер прикрашатиме зображення яворівських іграшок.

Участь у заході взяли заступники голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Холод та Іван Собко.

У межах заходу представили народні промисли Яворівщини та нагородили майстрів, які роблять і передають наступним поколінням вміння виготовляти яворівські іграшки. Для присутніх організували майстер-класи, на яких всі охочі можуть спробувати виготовити яворівську іграшку власноруч.

ʺЯворівські пиріг та забавка мають бути в реєстрі культурної спадщини. Це означає не тільки збереження унікальних народних традицій, а й розвиток нашої культури, туризму, економіки району, області і країни загалом. Цей фестиваль - яскраве підтвердження того, що культура тісно пов‘язана з туризмом та іншими галузями. Бо це - привернення уваги, нагода розказати гостям і журналістам, а через них світові про родзинки громад Яворівщиниʺ, - зазначив  Юрій Холод.

За його словами, Львівська ОДА забезпечить фінансові затрати щодо внесення яворівської забавки і пирога в реєстр спадщини. Також - організаційну і промопідтримку подібних свят.

ʺКілька етапів вже зроблено, можемо казати, що восени ми встигаємо подати ці культурні речі до комісії при Міністерстві культури. Процедуру внесення у список спадщини ЮНЕСКО можна почати тільки після того, як забавка і пиріг будуть внесені в національний список. Тобто, щонайраніше - з наступного рокуʺ, - додав Юрій Холод.

Окрім того, заступник голови зауважив, що у намірах - створити музей яворівської забавки і пирога. Місцеві активні майстри  і управлінці району подали такий проект на всеукраїнський громадський бюджет.

ʺПро яворівську забавку знають в Україні і світі, її презентують і продають на міжнародних ярмарках і фестивалях. Яворівський пиріг готує кожна яворівська господиня. Такі традиції та звичаї, якими багатий кожен район Львівщини, потрібно пам’ятати і відроджувати. Щиро дякую керівнику відділу культури Яворівської РДА пані Наталії Лялюк за титанічну працю та за те, що вкладає душу у розвиток культури Яворівщиниʺ, - додала заступниця директора департаменту з питань культури, національностей та релігій Тетяна Плугатор.

Зауважимо, що уперше цьогоріч, разом із фестивалем забавки, відбудуться і перші ʺРозточанські фестиниʺ. Свято приурочене яворівському пирогу. Звісно, якраз цього дня гості фестивалю зможуть спробувати багато різновидів цієї, традиційної для регіону страви, а також познайомитися з найкращими господинями. Бо ж саме завтра у Яворові нагородять переможців дистанційного конкурсу на найкращий рецепт та спечений за ним пиріг.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ