Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині триває Всеукраїнський молодіжний форум «Молодвіж»

Понад дві сотні найактивніших молодих людей з різних куточків України приймає сьогодні «Молодвіж».

Це - щорічний всеукраїнський молодіжний захід, який відбувається раз на рік, починаючи з 2018 року. Проект започаткували у Львові після оголошення міста першою Молодіжною столицею України.

Щороку «Молодвіж» обирає глобальну тематику, яку підіймають на виступах лідерів думок та панельних дискусіях. Про що говоритимуть на заході – вирішує сама молодь.  Цьогоріч «Молодвіж» говорить про виклики.

В межах першої панельної дискусії спілкувались на тему стійкості донорства для молодіжного сектору: як забезпечити успішний формат взаємодії влади, донорів та молоді для сталості молодіжних проектів. Участь у ній взяв перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Андрій Годик.

«На мою думку, жоден успішний формат взаємодії не можливий без довіри і це стосується будь-яких проектів, в тому числі взаємодії влади, молоді і міжнародних інституцій. По-перше має бути довіра молоді до влади, адже все, що робиться в молодіжній політиці, робиться для молодих людей. По-друге - довіра влади до молоді, адже молодь завжди була критичним елементом суспільства, який давав правильну суспільну експертизу процесів і подій, які відбуваються. Тому компонент довіри і врахування думки молоді точно повинен бути, адже без нього не буде успішного формату взаємодії», - зазначив він.

Перший заступник розповів про підготовку Програми «Молодь Львівщини» на 2026-2030 роки і тут наголосив на важливості думки молоді в цьому процесі.

Також зупинився на розвитку молодіжної політики на Львівщині. Так, сьогодні Львівщина є першою в Україні за кількістю молодіжних центрів комунальної форми власності. Зокрема завдяки спільним зусиллям міжнародних партнерів (Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Управління Верховного комісара ООН у справах біженців) та влади минулого року відремонтували 10 та укомплектували 16 сучасних просторів. Цього року відкриють ще 4 сучасних центри.

«Наше завдання забезпечити максимально широку мережу для молодих активних людей. Важливо, щоб це була не лише кількість, молодіжні простори мають бути наповнені змістом та належним чином функціонувати, а також доступні для усіх громад, навіть у найвіддаленіших куточках області», - наголосив Андрій Годик.

Додамо, що Львівщина входить в трійку областей де найбільша кількість консультативно-дорадчих органів. Для реалізації якісної молодіжної політики на Львівщині, функціонує обласна програма «Молодь Львівщини» на 2021 – 2025 роки. Основним пріоритетним напрямком програми є національно-патріотичне виховання молоді.

«Молодвіж. Виклик» – це про особистий вибір ким бути, яким шляхом рухатись далі, фокусуючись на головному і відкидаючи непотрібне. На заході говорять про: становлення молоді як сильної генерації, яка сформувалась у важкі часи, прийняття викликів, що стоять перед українським суспільством, та окреслення шляхів їх подолання.

Нагадаємо, що під час трагічних подій 4 вересня, внаслідок ракетного удару загинула 21 річна Ярина Базилевич, програмна менеджерка Офісу «Львів — Молодіжна столиця Європи 2025». Дівчина працювала у МолоДвіжЦентрі та мережі «Твори». Її сестра Дарія Базилевич теж була частинкою волонтерської команди на «Молодвіж. Нелегко, але мрій» у 2023. Відтак, організатори скасували вечірній (розважальний) блок програми, а натомість відбудеться Вечір пам’яті Ярини Базилевич та її сім’ї: матері Євгенії, сестрам Дарії та Емілії у колі рідних, друзів та всіх охочих.

Організаторами форуму є Міністерство молоді та спорту України, управління молоді та спорту Львівської обласної військової адміністрації, Львівська міська рада,  Мережа ТВОРИ.

Метою заходу є підвищення рівня обізнаності щодо безпосередніх форм участі у суспільному житті серед молоді та гуртування молодих людей шляхом формування платформи для інформування, комунікації, взаємодії молоді й підняття дискусій у сфері молодіжної політики, роботи і досліджень на рівні всієї України.

Завдання Форуму:

- cтворити платформу для мережування активних молодих людей, які прагнуть підвищити рівень своїх компетентностей для активної участі та інтеграції в суспільне життя;

- інформувати молодь про наявні та новоутворені інструменти участі молоді у суспільному житті, їх можливості для самореалізації та розвитку своїх громад;

- надихнути та поінформувати менш активну молодь до створення та долучення до змінотворчих процесів, шляхом власного прикладу;

- сприяти обміну кращими практиками діяльності молоді з різних куточків України;

- збільшити кількість молодих людей, що свідомо беруть участь громадській діяльності та виступають в якості лідерів у своїх середовищах.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ