Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині від початку року демонтували 221 радянський памʼятник

Сьогодні, 14 вересня, у Дрогобичі відбулася виїзна нарада щодо перебігу процесу декомунізації за участі обласної робочої групи та представників громад району.

Участь у ній взяли голова робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА, перший заступник начальника ОВА Андрій Годик, депутат Львівської обласної ради, голова міжфракційної депутатської групи «Декомунізація та деколонізація Львівщини» Захар Миляник, військовослужбовець, член робочої групи Антон Петрівський, начальник Дрогобицької РВА Степан Кулиняк та представники громад. 

Загалом у районі досі залишається 7 обʼєктів, які підлягають демонтажу. Чотири з них – у Дрогобицькій громаді, по одному – у Східницькій та Меденицькій громадах, завершити демонтаж меморіалу найближчим часом планують і в Трускавці. Майже всі залишки ідеологічної пропаганди у просторі обіцяють ліквідувати до Покрови, 1 жовтня. 

«Дрогобиччина дуже активно і швидко включилася у процес декомунізації. Наприклад, Бориславська громада позбулася всіх чотирьох маркерів тоталітарного режиму, що були на її території, ще 2022 року. Загалом у районі ми нарахували на початку 2023 року 19 радянських памʼятників чи обʼєктів символіки. Наразі залишається 7. Один із них – велика зірка на стелі Народного дому в Брюховичах. Для її демонтажу потрібен час та кошти, але якщо це робити не за гроші бюджету, а пошукати небайдужих підприємців, які мають будівельні матеріали та відповідне обладнання, то можна зекономити і час, і міські кошти. І в таких спосіб залучити громаду та навіть зробити рекламу проукраїнському бізнесу», - пояснює Захар Миляник.

Андрій Годик наголосив громадам, що перефарбувати радянські памʼятники чи домалювати там ікони або українські прапори – це фальшива декомунізація, а в деяких випадках навіть наруга над державною символікою. Вшанування памʼяті односельчан також має виражатися по-християнськи: всі таблиці, які перебувають у центрі населених пунктів, потрібно перенести на територію місцевих кладовищ.

Цього тижня на Львівщині демонтували ще шість радянських памʼятників: у Ясенівцях, Яснищі, Нем’ячі та Єлиховичах на Золочівщині, у Підгайчиках Глинянської громади Львівського району та в Верині Розвадівської громади Стрийського району.

Наразі в області залишається приблизно 70 обʼєктів тоталітарного часу, які підлягають декомунізації. 

Демонтаж пам'ятників-символів радянського режиму відбувається на підставі рішення Львівської обласної ради від 20 вересня 2022 року про завершення декомунізації та деколонізації на території Львівської області та розпорядження начальника Львівської ОВА. Документи рекомендують територіальним громадам демонтувати усі пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіали, які символізують тоталітарний окупаційний режим.

Процесом декомунізації в області займається робоча група з питань декомунізації області, до якої входять депутати обласної ради, громадські діячі, історики, військові та ветерани, управлінці ОВА.

У межах візиту робоча група оглянула Народний дім у Дрогобичі. Обговорили, як демонтувати радянські зірки в головному залі. Народний дім збудований у 1954 році, комуністична символіка тут частково вже демонтована.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ