Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині відбулось перше засідання Ради з питань ВПО

Рада ВПО, яку створили в області, покликана допомогти інтеграції внутрішніх переселенців, роботі органів обласної і місцевої влади для забезпечення прав та інтересів ВПО.

Сьогодні, 27 вересня, відбулось перше засідання Ради ВПО у Львівській області. Серед основних завдань – сприяння забезпеченню соціального захисту ВПО, їхнє працевлаштування, забезпечення житлом, надання психосоціальної, медичної та правової допомоги тощо.

Під час засідання обрали голову, заступника та секретаря. 

Керівником Ради ВПО стала Олена Грекова, вона є внутрішньо переміщеною особою та представляє «Право на захист» (Луганськ).

Заступником керівника стала Катерина Меркулова, яка декілька років тому приїхала на Львівщину з Кривого Рогу та створила прихисток для внутрішньо переміщених осіб у Трускавці, активно розвиваючи допомогу цій категорії осіб.

На посаду секретаря обрали Інну Шапран. Вона є волонтеркою «Медико-психологічної допомоги» на Головному залізничному вокзалі Львова, громадської організації «Птаха України», приїхала з Дніпропетровщини.

Склад Ради ВПО сформували з представників внутрішньо переміщених осіб та профільних підрозділів Львівської ОВА. Серед членів ради також є представники релокованого бізнесу та керівники громадських організацій.

Сьогоднішня зустріч була ознайомчою. На ній обговорили організаційні питання та розглянули план подальших дій.

«Ця рада об'єднує людей, які пережили внутрішнє переміщення, які втратили своє рідне місто, рідний дім, але не втратили віру у майбутнє. Це місце, де вони можуть обговорювати свої питання, ділитися досвідом і знаходити відповіді. Участь у раді –  це більше, ніж просто обговорення. Це спільна справа, де кожен може допомогти іншому. Тут люди об'єднують зусилля, щоб забезпечити підтримку іншим внутрішньо переміщеним особам, які потребують допомоги та захисту», –  пояснила радниця начальника Львівської обласної військової адміністрації, керівниця Координаційного центру підтримки цивільного населення при Львівській ОВА Галина Бордун.

Вона наголосила, що Рада може впливати на рішення, пов'язані з правами та підтримкою внутрішньо переміщених осіб. Люди, які приєднуються до ради, можуть брати участь у процесі прийняття рішень та вносити свої пропозиції.

Рада створює та реалізує спільні проєкти й ініціативи. Люди вносять свої ідеї та енергію в спільні зусилля для поліпшення умов та підтримки внутрішньо переміщених осіб.

Ще однією важливою частиною роботи ради є передача досвіду. Учасники ради діляться своїм досвідом та знаннями щодо адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб. Це дозволяє іншим вчитися на прикладах успішної адаптації. 

«А ще рада бореться за права внутрішньо переміщених осіб та вносить пропозиції щодо законодавчих ініціатив та політичних рішень, спрямованих на підтримку цієї групи людей. Рада ВПО – це частина спільноти, яка має сили змінювати життя тих, хто втратив все, і робити це разом», – додала Галина Бордун.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ