Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині відбувся круглий стіл щодо децентралізації ренти

Сьогодні, 27 листопада, на Львівщині відбувся круглий стіл «Децентралізація ренти: раціональне використання ресурсів регіону». Про це повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

У заході взяли участь представники органів державної влади, видобувних, а також енергетичних компаній, що працюють у Львівській та Івано-Франківській областях, представники органів місцевого самоврядування та об'єднаних територіальних громад, громадськість.

Про вплив децентралізації ренти на розвиток Львівської області розповів заступник директора департаменту паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Львівської ОДА Михайло Грет.

«Децентралізація - це передача повноважень від органів державної влади на місця. Це дозволяє громадам самостійно розпоряджатися ресурсом на користь власних потреб. У травні 2016 року ми провели великий круглий стіл на котрому одним із питань було питання сплати рентних платежів. За його підсумками ми запропонували на Львівщині пілотний проект щодо сплати ренти за видобуванню вуглеводнів. І цей проект отримав розвиток не лише на Львівщину, але й на інші області. Ми отримали наразі 5 %. І ті територіальні громади, які вже об’єдналися мають із тих 5 – 3 % для себе. До прикладу Борислав саме з рентних платежів за січень-жовтень отримав 1,7 млрд грн, які було використано на реконструкцію доріг. Також завдяки сплаті рентних платежів було реалізовано реконструкцію вуличного освітлення у населених пунктах Дрогобицького, Самбірського районів. Також у місті Калинів Старосамбірського району проведено реконструкцію каналізаційної насосної станції. Процес децентралізації сприяє розподілу коштів між бюджетами різних рівнів і забезпечує процес децентралізації влади шляхом надання місцевим громадам більших фінансових можливостей для вирішення питань на місцях», - зазначив Михайло Грет.

В межах заходу порушили питання особливостей реформи децентралізації та її значення для ефективного управління у Львівській області, стан та перспективи розвитку нафтодобувної галузі, енергоменеджменту та енергомоніторингу, перспективи розвитку відновлювальної енергетики.

Також під час круглого столу презентували «Мережу енергоефективних підприємств» та роботу торгово-промислових палат в сфері енерго- і ресурсоефективності, інструменти залучення громади до визначення напрямків використання рентних коштів та питання ренти, як можливості співфінансування проектів місцевого розвитку та розвитку інфраструктури громад.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ