Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині відбувся перформанс «Тобою скористалися»: що важливо знати

Вчора, 28 липня, на Львівщині відбулася акція-перформенс «Тобою скористалися» до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, який відзначатимуть 30 липня.
Фото: ЛОВА

Лише від початку цього року поліція Львівщини розслідує 10 кримінальних справ щодо торгівлі людьми. Про це повідомили в Департаменті соціального захисту населення ЛОВА.

Під час перформансу, який відбувався біля Головного залізничного вокзалу у Львові, учасники акції тримали у руках таблички, на яких були зазначені різні види експлуатації, що підпадає під кваліфікацію злочину «Торгівля людьми» згідно з Кримінальним кодексом України: використання у збройних конфліктах, примусова вагітність, рабство тощо. Такі інформаційно-просвітницькі акції відбуватимуться цими днями у всіх областях України.

Місце для проведення перформансу обрали не випадково, адже з Головного залізничного вокзалу люди їдуть, зокрема, за кордон чи в інші області України на роботу або в пошуку безпеки і нового дому під час війни. Тож у межах акції представники ГО «Центр «Жіночі перспективи» роздавали пасажирам перед посадкою у транспортні засоби брошури з контактами, куди можна звернутися по допомогу.

Нагадаємо, що у червні цього року Кабмін затвердив Державну соціальну програму протидії торгівлі людьми на 2023 – 2025 рр. У межах програми у всіх областях України реалізовується проєкт «Національний механізм взаємодії суб’єктів з протидії торгівлі людьми» (Національний механізм). Детальніше тут: https://loda.gov.ua/news/72563

Сьогодні під час акції «Тобою скористалися», представники усіх відомств, які є суб’єктами з протидії торгівлі людьми, у межах Національного механізму взаємодії, розповіли, які перші заходи вживають в області для підвищення обізнаності населення про загрози потрапляння в експлуатацію та про можливість отримання допомоги від держави у випадку, якщо людина стала жертвою злочину «Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини» (ст. 149 ККУ).

«Метою сьогоднішньої акції є привернути увагу громадськості до незаконного застосування праці людей як рабської праці, для того, щоб поінформувати людей, яке вони мають право на захист і як вони можуть ним скористатися. Тому акція проводиться поряд із залізничним вокзалом, адже через повномасштабну російсько-українську війну величезна кількість людей, які опинилася у складних життєвих обставинах, які змушені виїжджати з рідних місць за кордон, можуть стати жертвами торгівлі людьми.

Люди, які постраждали від торгівлі людьми, мають право звернутися до обласної військової адміністрації для отримання відповідного статусу, що дає підстави для отримання матеріальної допомоги, а також допомоги медичної, соціальної, психологічної, і отримати тимчасовий прихисток (перелік прихистків можна знайти тут – авт.)», – зазначила заступниця директора департаменту соціального захисту населення Львівської ОВА Тетяна Крут.

Назва акції саме «Тобою скористалися», оскільки часто випадки експлуатації починаються з пропозицій допомогти, які власне тягнуть за собою надалі незаконне використання праці людини, скориставшись її довірою. Як наголосила Олена Кальбус, менеджерка програми протидії торгівлі людьми ГО «Центр «Жіночі перспективи», такі випадки можуть почастішати під час повномасштабної війни – переважно це випадки трудової експлуатації, для молодих жінок – це і небезпека сексуальної експлуатації. Вона розповіла, що до ГО зверталися кілька українських сімей, які постраждали від торгівлі людьми у Польщі та Німеччині, їм вдалося допомогти завдяки співпраці з міжнародною громадською організацією «Ла Страда – Польща». Українські психотерапевти, які перебувають у Польщі, зараз працюють із двома жінками із постраждалих сімей.

«Першим кроком для реалізації Національного механізму є рішення координаційної ради з питань сімейної політики при Львівській ОВА, згідно з яким представники усіх суб’єктів (відомств) з протидії торгівлі людьми збираються 31 липня і 1 серпня на стратегічну сесію для того, щоб на регіональному рівні розробити план дій до 2025 року», – також додала Олена Кальбус.

У межах Державної програми також передбачено підготовку фахівців у сфері протидії торгівлі людьми. На Львівщині підготовка таких фахівців здійснюється на базі Львівського державного університету внутрішніх справ, де курсанти здобувають теоретичні і практичні знання. Як розповіла проректорка університету Ольга Балинська, у навчальному закладі проводять вже кілька років поспіль міжнародну конференцію з протидії торгівлі людьми «Україна і світ», під час якої обговорюють українські реалії, а представники іноземних країн діляться своїм досвідом. Конференція проводиться за підтримки Організації безпеки і співробітництва Європи та Консультативної місії ЄС, у ній беруть участь поліцейські з країн Європи і США. Також курсанти підготували дослідження з вивчення практики Європейського суду з прав людини у цій сфері.

Окрім того, університет став співрозробником чат-бота «Залишайся у безпеці», в якому можна знайти інформацію про те, як уникнути ситуацій, пов’язаних із торгівлею людьми, і як звернутися по допомогу. Чат особливо може стати в пригоді людям, які перебувають за кордоном.

Начальник управління міграційної поліції ГУ НП у Львівській області Олег Демченко закликав не мовчати, якщо ви стали жертвою торгівлі людьми, і звертатися до поліції. Він додав, що на Львівщині від початку року розслідуються 10 кримінальних справ за ст. 149 ККУ.

«Не мовчіть. Звертайтеся у правоохоронні органи та повідомляйте про злочини, пов’язані з торгівлею людьми. Кримінально-процесуальне законодавство дає можливості мінімізувати інформацію про потерпілих з метою викриття злочинної діяльності. Лише у цьому році на Львівщині є 10 відкритих кримінальних проваджень за ст. 149 Кримінального кодексу. Маємо також розуміти, що специфіка цієї статті у тому, що торгівля людьми може приховуватися в інших статтях (зґвалтування, викрадення людини, торгівля органами)», – повідомив поліцейський.

Додамо, що реалізація Національного механізму взаємодії суб’єктів з протидії торгівлі людьми передбачає проведення інформаційної кампанії з протидії торгівлі людьми на всіх можливих рівнях. Зокрема, суб’єктами впровадження Національного механізму є також Львівський обласний центр зайнятості та Західне міжрегіональне управління державної служби з питань праці, які проводять інформаційну кампанію щодо обов’язкового офіційного працевлаштування, і Головне управління державної міграційної служби України у Львівській області.

Організаторами сьогоднішньої інформаційної акції «Тобою скористалися» є департамент соціального захисту населення Львівської ОВА, Львівський державний університет внутрішніх справ та ГО «Центр «Жіночі перспективи».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ