Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині відзначать 156-річницю з дня народження Євгена Петрушевича

Як повідомили у прес-службі ЛОДА, 3 червня на Львівщині відзначать 156-річницю з дня народження Президента Української Національної Ради ЗУНР Євгена Петрушевича.

Представники влади, патріотичних, ветеранських та молодіжних громадських організацій покладуть квіти до каплиці, де похований Президент Національної Ради ЗУНР Євген Петрушевич (поле почесних поховань №76 Личаківського кладовища), під музичний супровід хору.

Опісля відбудеться чин панахиди

Довідково:

Народився Євген Петрушевич 3 червня 1863 року у м. Буську на Львівщині в родині греко-католицького священика. Після закінчення Академічної гімназії і правничого факультету Львівського університету переїхав у Сокаль і відкрив там адвокатську контору.

Під час І світової війни, у 1914-1918 рр. – член Головної Української Ради та Загальної Української Ради. В 1917-1918 рр. – голова Української Парламентарної Репрезентації в австрійському парламенті.

З 19 жовтня 1918 р. як президент Української Національної Ради проголосив створення на українських землях Австро-Угорщини Української держави. 4 січня 1919 року обраний у Станіславові (тепер Івано-Франківськ) Президентом Західноукраїнської Національної Ради.

Уряд Петрушевича припинив свою діяльність 15 березня 1923 року. До кінця свого життя Петрушевич перебував в еміграції, у Берліні, співпрацював з Українським Національним Об’єднанням (УНО), іншими емігрантськими організаціями. Коли у вересні 1939 р. Німеччина напала на Польщу, надіслав уряду Гітлера протест. Помер 29 серпня 1940 р.

Був похований на берлінському цвинтарі римо-католицької катедри Cв. Ядвіги представниками УНО, які згодом встановили на могилі пам'ятник.

1 листопада 2002 року перепохований на Личаківському кладовищі у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ