Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині вмирає промисловість і зменшується число учнів ПТУ

На Львівщині упродовж останніх років спостерігається стійка тенденція до зменшення контингенту учнів закладів професійно-технічної освіти, - про це повідомила директор департаменту освіти та науки Львівської ОДА Любомира Мандзій.

За її словами, причинами цього є: демографічний спад, невиконання регіонального замовлення, а також реорганізація окремих професійно-технічних навчальних закладів  в структурні підрозділи вищих навчальних закладів.

На цей час, за даними звіту департаменту освіти та науки Львівської ОДА (щодо діяльності у 2016 році), система професійно-технічної освіти Львівської області охоплює 56 професійно-технічних навчальних закладів. З них: професійні коледжі – 1, вищі професійні училища – 24, міжрегіональні центри професійно-технічної освіти – 1, професійні ліцеї – 24, ХПТУ ім. Й. Станька – 1, навчальні центри при  установах виконання покарань – 5.

У 2016 році згідно із ст.27 Закону України «Про бюджет України на 2016 рік» фінансування ПТНЗ області здійснювалося з різних джерел.  Зокрема, 17 ПТНЗ у місті Львові фінансувалися з міського бюджету. Також в області 22 професійно-технічні навчальні заклади фінансувалися з обласного бюджету і 13 – з бюджетів міст обласного значення.

У 2016 році департамент освіти і науки працював над укладенням реальних угод з роботодавцями для формування регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів. Створено Регіональну раду професійної освіти при голові облдержадміністрації.

Також триває робота з оптимізації мережі професійно-технічних навчальних закладів. Ліквідовано Держівський навчальний центр № 110, Самбірський навчальний центр № 121; припинено діяльність Добромильського професійного ліцею шляхом приєднання до Нижанковицького професійного ліцею.

При цьому для координації роботи з оптимізації мережі, формування регіонального замовлення на підготовку кваліфікованих робітників створено 6 об’єднань керівників професійно-технічних навчальних закладів за галузевим спрямуванням - сільське господарство, деревообробка, будівництво, побутове обслуговування, промисловість, торгівля і громадське харчування.

У Львівській ОДА вважають, що часі перегляд програм підготовки робітничих кадрів та скорочення термінів навчання.

В області триває робота над створенням сучасних навчально-практичних центрів новітніх технологій у професійно-технічних навчальних закладах. Зокрема, у 2016 році на базі Ставропігійського ВПУ Львова відкрито Навчально-практичний центр поліграфічного виробництва з використанням обладнанням ТОВ «Xerox (Україна) ЛТД».

Додамо, що 2014 року  на базі цього ж Ставропігійського вищого професійного училища ТзОВ «Снєжка-Україна створила перший в Україні навчально-практичний центр. Відтак, 2 листопада 2016 року на Всеукраїнському семінарі було підписано Меморандум про співпрацю щодо підготовки кваліфікованих робітників для будівельної галузі між ТзОВ «Снєжка – Україна» та Міністерством освіти і науки України. Заплановано створення навчально – практичних центрів в інших регіонах України за аналогом Львова.

На цей рік у Львівській ОДА визначили такі пріоритети у галузі професійно-технічної освіти: укладення реальних угод з роботодавцями для формування регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів; оптимізація мережі професійно-технічних навчальних закладів; створення сучасних навчально-практичних центрів новітніх технологій у професійно-технічних навчальних закладах; внесення змін до державних стандартів для підготовки робітничих кадрів у коротші терміни; організація ефективної роботи об’єднань керівників професійно-технічних навчальних закладів за галузевим спрямуванням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ