Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині вшанували жертв Пирятинської трагедії

Сьогодні, 19 серпня, вшанування героїв та жертв трагічних подій 1944 року розпочалось походом процесії від знака Хреста до каплиці Преображення Господнього с. Пирятин на Жовківщині. Повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

Після Святої Літургії священики відслужили панахиду біля монумента героям-пирятинцям, які захищали свою домівку від військ НКВС.

У пам’ятних заходах з нагоди 73-ої річниці Пирятинської трагедії взяла чисельна грромадськість, науковці та громадські діячі. Усі присутні поклали квіти до мемеріалу та взяли участь у пам`ятному віче. На завершення відбувся концерт патріотичної та повстанської пісні.

Нагадаємо, що однією з перших у с. Пирятин на Жовківщині виникла сотня УПА. На свято Спаса, 19 серпня 1944 року, один з куренів вступив у нерівний бій з каральними загонами НКВС. Сили супротивників становили майже 10 000 військових за підтримки танків, артилерії, літаків. У результаті боїв НКВС спалили навколишні села, десятки селян закатували, вивезли в Сибір та повністю пограбували сільські господарства. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ