Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

На Львівщині згоріла бойківська церква 1874 року

Горить бойківська церква в селі Сможе, Стрийського району. Про це повідомило товариство "Бойківщина".

Як повідомили в пресслужбі ДСНС, 23 березня о 10:53 надійшло повідомлення про пожежу в с. Сможе Стрийського району. Пожежа виникла в дерев’яній церкві, розміром 27х7м, висотою 20 м. 

На момент прибуття вогнеборців полум’я  поширилось на значну площу, й охопило більшу частину будівлі. Існувала загроза перекидання загорання на поруч розташовану дерев'яна двоярусну дзвіницю храму.

Пожежа спричинила щільне задимлення, тому рятувальники працювали в апаратах захисту органів дихання.

Складність гасіння пожежі полягала у швидкому поширенні вогню дерев’яними конструкціями. Під час ліквідації відбувся обвал куполів церкви.

Вогнеборцям вдалось локалізувати пожежу о 12:14 та ліквідувати о 12:37. Церква повністю знищена вогнем. Врятовано дзвіницю.

До ліквідації пожежі залучили 40 рятувальників та 6 одиниць спецтехніки.

Обставини та причина виникнення пожежі встановлюються. Внаслідок події ніхто не постраждав.

Фото: ДСНС

Довідка

В архівних джерелах відмічена наявність канонічно візитованої у 1874 дерев'яної церкви Святого Михайла.

Храм розташований на сільському цвинтарі, біля автотраси М 06. Від 1979 року входить до пам'яток архітектури державного, а тепер — національного значення.

У своєму плануванні церква дерев'яна, тризрубна, триверха. Її спорудив відомий у Бескидах майстер Лука Снігур у 1874. Унікальністю церкви є закінчення двох бічних об'ємів: перехід від восьмерика до четверика відбувається за допомогою трикутних парусів, що надають храму типово бойківського пірамідального характеру. Церкву оточує піддашшя; з південного боку східного зрубу добудовано приміщення. Уся церква вкрита бляхою.

Дерев'яна двоярусна дзвіниця храму (нижній ярус зрубний, верхній — каркасний) стоїть на південний захід від храму, теж з XIX століття. Дзвіницю перенесли з присілка Сможі — Долинівки.

Храм був патроном «Інституту убогих і сиріт Станіслава графа Скарбка».

Під час ІІ світової війни церква була дещо пошкоджена гранатами в лютому 1915 року, але парафіяни у 1916 році її відновили. Недалеко від церкви були вириті окопи, а на плебанії була конюшня. Тоді в селі згорів лише один будинок.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ