Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщину завітав міністр освіти і науки України Оксен Лісовий

​До Львівської ОВА завітав міністр освіти і науки України Оксен Лісовий. Про це повідомили в Департаменті освіти і науки ЛОВА.

Він зустрівся з очільником області Максимом Козицьким, аби обговорити бачення Львівщини у плані реформування системи освіти. Йдеться про вищу, середню, професійно-технічну освіти та позашкілля.

Вища освіта

В межах Стратегії розвитку вищої освіти в Україні модернізують мережу ЗВО. Ключовим завданням є реорганізація закладів вищої освіти та їхнє об’єднання. У міністерстві кажуть, що це сприятиме створенню потужних університетів, які зможуть задовольняти потреби регіонального ринку праці та створювати більше можливостей здобуття якісної вищої освіти, розвивати важливі для держави напрями підготовки фахівців.

Відтак нещодавно до ЛНУ імені Івана Франка приєднали Інститут фізичної оптики імені Ореста Влоха. Зараз на розгляді пропозиції щодо приєднання до НУ «Львівська політехніка» інших освітніх закладів.

«Діалог про трансформацію системи вищої освіти триває. Зараз ми чекаємо пропозицій від університетів, їхніх ідей розвитку не лише окремих закладів, а й системи вищої освіти загалом. Цікавить також бачення обласних адміністрацій. Питання трансформації дискусійне і болюче, але вирішувати його необхідно», - наголосив Оксен Лісовий.

Професійно-технічна освіта

Реформу профтехосвіти на Львівщині почали ще у 2019 році, а триватиме вона до 2027 року. Приблизно пів мільярда гривень за останні 3 роки вклали у розвиток системи професійно-технічної освіти в області. 

«Основним завданням закладів професійно-технічної освіти є забезпечення ринку праці необхідними робочими кадрами. За підтримки обласного бюджету на Львівщині уже діють 45 навчально-практичних центрів у закладах професійно-технічної освіти. У таких центрах навчають фахівців різних напрямів: кухарів, автомеханіків, будівельників. А нещодавно у Червонограді відкрили сучасний Навчально-практичний центр операторів цивільних безпілотних апаратів. Очікуємо, що таких та інших центрів на Львівщині побільшає, адже цього року Львівська ОВА скерувала на державний конкурс МОН 14 заявок на створення нових НПЦ у різних профтехах нашої області», - повідомив Максим Козицький.

Позашкілля

В умовах воєнного стану роль позашкільної освіти відіграє особливе значення, а кадрове забезпечення закладів позашкільної освіти є пріоритетним і гостро потребує державної підтримки.

«Торік в області запрацювали 25 молодіжних центрів, 20 бібліотечних просторів. Для нас важливо створювати нові й нові осередки для дозвілля дітей. Першочергово, це стосується дітей, які разом з батьками переїхали зі східних та південних областей. За статистикою, значна частина ВПО не працевлаштовані досі, бо не мають куди віддати свою дитину. Тут не йдеться про приватні ініціативи чи гуртки, адже не всі мають на це кошти. На рівні Львівщини було б цікаво організувати туристичні гуртки, аби діти вивчали місцевість, знайомились з архітектурними чи культурними пам’ятками. Було б добре, якби на рівні держави, на рівні міністерства була чітка політика у цьому питанні», - наголосив очільник Львівської ОВА.

Кабінети «Захисту України»

Окремо Оксен Лісовий зосередився на створенні у закладах освіти на Львівщині кабінетів «Захисту України». До слова, лише за минулий рік 68 таких кабінетів обладнали сучасною технікою. 

«Вчитель предмету «Захист України» за потреби повинен навчати не лише учнів, але й цивільне населення. Наприклад, він повинен мати знання з тактичної медицини, володіння зброєю, топографії. Саме тому на ньому лежить велика відповідальність. Плануємо, щоб кожна область змогла підготувати 200-300 викладачів, які зможуть працювати за таким принципом», - зазначив міністр освіти і науки України.

Із державного бюджету виділили 1,74 млрд гривень на функціонування таких класів.  Кошти передбачено для підвищення кваліфікації вчителів навчального предмета «Захист України», а також закупівлі засобів навчання та комп’ютерного обладнання для навчальних кабінетів. Кошти будуть доступними для використання протягом 2024 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ