Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Личаківському цвинтарі реставрують родинні каплиці

Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР
1/4
У межах програми "Спільна спадщина" щороку група українських і польських реставраторів, за фінансування Міністерства культури Польщі, виконує реставрацію 10-12 надгробків. Цей проєкт розпочався ще у 2007 році. Про це повідомили 20 серпня Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.

А вже починаючи з 2019 року Інститут ПОЛОНІКА фінансує реставраційні роботи у родинних каплицях. Зокрема, в межах співпраці з Польщею, відреставровано каплицю Кшижановських, а також виконано технічні та консерваційні роботи, які дозволили затримати подальшу деградацію каплиці. Кшечуновичів.

«Ми дуже вдячні керівництву міста Львова і Личаківського цвинтаря, що дозволили нам долучитися до порятунку цих каплиць. Це маленькі, але дуже гарні, цінні об’єкти, - зазначила представниця інституту ПОЛОНІКА Марта Кручинська.

На сьогодні реставраційні роботи тривають у каплиці Барчевських. Також наступного року відновлять найстарішу каплицю на Личакові – родини Дунін-Борковських.

«Всі каплиці дуже цікаві як архітектурні будівлі, але також мають і значні пошкодження. Зокрема, каплиця Барчевських мала значні конструктивні пошкодження. Дуже часто це є втрачені елементи декору, часто це є вітражі, фрагменти яких збереглися і за цими фрагментами ми намагаємося відтворити вітражі. Часто треба підняти багато архівних матеріалів, фотографій, щоб знати, як виглядали ці каплиці. Роботи проводить група українсько-польських реставраторів. Співпраця буде продовжуватися і надалі, тут, на Личаківському цвинтарі є багато надгробків, які мають мистецьку цінність і потребують реставрації в той чи інший спосіб», - розповіла начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Каплиця Барчевських є родинним мавзолеєм, який був збудований після смерті фундатора Пробуса Піотра Барчевського. Монументальна триярусна каплиця, була збудована в 1885‒1887 роках, стоїть на одній із головних алей цвинтаря. Солідна будівля у візантійському стилі втратила значну частину купола під час Другої світової війни, який до цього часу не був відновлений. Пошкодження спричинило поступову деградацію металевої конструкції і кам’яних блоків, з яких збудовано каплицю. Роботи на цій каплиці розпочато у 2019 році від проведення додаткових досліджень в українських архівах щодо історії та іконографії каплиці. Після цього в 2020 році розпочато масштабні реставраційно-будівельні роботи – йдеться про ревіталізації всієї каплиці. До цього часу знайдено і ідентифіковано невеликі фрагменти вітражів. У порозумінні з дирекцією цвинтаря визначено об’єм робіт по зміні рівнів і трасування алей. В 2021 році розпочались роботи із складання та анастилозу вівтаря, перед якими було проведено пошуки подібних проектів і консультації з експертами. Також проведено дослідження мас, що наповнюють шви, які підтвердили використання цементу.Планований термін завершення проекту: грудень 2021р.Планована вартість робіт: 1,600 000 злотих (11,2 млн грн).

Як зазначив представник інституту ПОЛОНІКА, реставратор Марцін Косаржевскі, серед найскладнішого у реставраційних роботах було відновлення купола, хреста. «Також це вітражні вікна, які були привезені з Інсбрука  Тут є 13 вікон. На підставі фото і крихт, які ми визбирали в каплиці, вдалося відтворити вікна, які є в тамборі і апсиді. Ми не мали фрагментів цих великих вікон і мусили щось компонувати. Наступною проблемою є анестилоз вівтарної конструкції і реставрація гарної підлоги - а це техніка різаного каміння, які вкладаються в мозаїку, що утворює зірку. Також були проблеми з камінням: коріння дерев повростало в каміння, міжсходові блоки і через те порозсовувалися ці сходинки, то ж треба було частково демонтувати, відкувати ті елементи, яких бракувало. Також пробуємо відновити цілісність території, на якій стоїть каплиця. Вдалося перебудувати цю дорогу так, щоби була можливість відновити огорожу перед каплицею», - розповів Марцін Косаржевскі.

Як додав директор Музею-заповідника «Личаківський цвинтар» Михайло Нагай, кількість об’єктів, які реставрують у межах проєкту «Спільна спадщина», щороку зростає. «Ми дуже задоволені співпрацею Міністерства культури Польщі і Львівської міської ради, зроблено дуже багато і кількість об’єктів щороку зростає», - наголосив Михайло Нагай.

Нагадаємо, на Личаківському цвинтарі є 23 родинні каплиці. У минулі роки за кошти спонсорів відновили каплицю Бачевських. Також за кошти ЛКП «Личаківський цвинтар» реставрували каплицю Адамських, а у співпраці  з Львівською пивоварнею - каплицю Кісельків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ