Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Личаківському цвинтарі запалає „Світло пам’яті”

„Cвітло пам’яті для Личаківського цвинтаря” – це вже 12 акція, яка у День всіх святих об’єднає зусилля Генерального Консульства Республіки Польща у Львові та громадських організацій у спільному запалюванні лампадок на всіх забутих та занедбаних могилах Личаківського цвинтаря, повідомили у Генеральному консульстві Республіки Польща у Львові.

"Акція є виразом нашої пам’яті про всіх людей, які протягом кількох століть творили неповторний характер цього виняткового міста. Це жест поваги та честі, відданої всім тим – поляками, українцям, євреям, вірменам, росіянам, німцям та австрійцям – завдяки яким ми нині можемо захоплюватись неповторною красою та чарівливістю старого Львова", - зауважили організатори.

Організатор: Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові.  Учасники акції: близько 200 волонтерів-представників польської громади Львова: члени організацій, учні та вчителі шкіл, студенти, а також працівники ГК РП у Львові.

Акцію підтримують Міністерство закордонних справ РП, Рада охорони пам’яті боротьби та мучеництва

Програма Акції 1 листопада:

6.00 год – початок транспортування лампадок з Консульства на Личаківський цвинтар

9.00 год. – початок запалювання лампадок

11.30. год. – традиційне покладання віночків на кількадесяти вибраних могилах найбільш заслужених поляків (зокрема Артура Ґроттґера, Константи Ордона, Владислава Белзи, Ґабріели Запольскої, Юліуша Макаревіча, Северин Ґощиньского, Стефана Банаха, Мєчислава Ґембаровіча)

13.00 год. – Свята Меса на Польських військових похованнях 1918-1920 рр. (відправляє його високопреосвящентсво архиєпископ Мєчислав Мокшицкі, львівський митрополит РКЦ)

Протягом цілого дня – волонтери розпалюють та розставляють білі та червоні лампадки на могилах цвинтаря.

Довідка.

Ідея проведення акції виникла у 2003 в середовищі молодих львівських поляків, пов’язаних з польськими ЗМІ у Львові. Ця ідея була пов’язана передусім з нагадуванням видатних постатей, сьогодні забутих, які спочили на одному з найважливіших для історії та культури Польщі некрополів. 1 листопада 2004 року вперше запалало „Світло пам’яті для Личаківського цвинтаря”. За кілька днів, на Урочистості Всіх Святих „Світло” запалає вже в дванадцяте.

На території Личаківського цвинтаря від моменту утворення некрополя у 1786 аж до сьогодення знайшли упокій тисячі видатних поляків, доробок яких збагатив польську культуру та науку, промисловість, військову справу, спорт та інші сфери життя. Найчастіше, у словах про Личаків згадують найвидатніших таких як: Мар’ю Конопніцку, Стефана Банаха, Ґабріелу Запольску, Артура Ґроттґера.

У 2004 році вперше на хвилях Радіо Львув прозвучала програма „Вберегти від забуття”, метою якої було нагадати про видатних польських діячів, які спочивають на Личаківському цвинтарі. Тоді „Світло пам’яті” мало досить скромний характер, а на могилах заслужених запалало понад 500 лампадок, закуплених на кошти Товариства охорони військових могил та отриманих від приватних доброчинців.

У 2006 році Генеральне Консульство РП у Львові вперше масштабно підтримало акцію. На прохання організаторів Акції про організаційну допомогу відгукнулись консули Вальдемар Ковальскі та Марцін Зєнєвіч. На заклик тогочасного Генерального Консула РП у Львові Вєслава Осуховського відізвались польські організації та інституції, з допомогою яких того року на Личаківському цвинтарі запалало близько 20 000 лампадок. Так Генеральне Консульство РП у Львові стало інституційним організатором Акції, продовжуючи громадську ініціативу молодих львів’ян.

На самому початку акції лампадки збирали доброчинці та інституції з Польщі. Разом з розширенням Акції було прийнято рішення про здійснення організованих закупівель та транспорту лампадок вантажівками. З 2009 року на Личаківському цвинтарі розпалюють близько 40 000 лампадок. Протягом останніх кількох років закупівлі фінансуються Міністерством закордонних справ Польщі, у 2011 році до акції долучилась також Фундація „Орлен – Дар серця”, а з 2012 року підтримку для цієї ініціативи надає Рада охорони пам’яті боротьби та мучеництва.

Логістика дій щороку є дуже схожою. 1 листопада на Личаківському цвинтарі у спеціально виокремлених організаторами пунктах виставляються лампадки. Волонтери пильнують пункти безкоштовної дистрибуції лампадок та запалюють їх в окремих секторах. Біля головного входу Цвинтаря працює інформаційний пункт, в якому організатори видають значки та карти цвинтаря всім бажаючим долучитись до Акції „Світло пам’яті”.

Волонтери представляють майже всі діючі у Львові польські організації та освітянські заклади. Щороку до Акції долучаються гості-волонтери з Польщі та, що дуже тішить – з інших міст львівської області, а також мешканці Львова, для яких з року в рік щоразу виразнішим стає розуміння символічного та унікального характеру Акції.

Захід користується великим зацікавленням польських та українських ЗМІ.

"Світло Пам’яті” є виразом нашої пам’яті про всіх людей, які протягом кількох століть творили неповторний характер цього виняткового міста. Це жест поваги та честі, відданої всім тим – поляками, українцям, євреям, вірменам, росіянам, німцям та австрійцям – завдяки яким ми нині можемо захоплюватись неповторною красою та чарівливістю старого Львова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ