Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Волинь

На Личакові вшанували пам’ять поетки-дисидентки Ірини Калинець

Пам’ять Ірини Калинець вшанували на Личакові. Квіти до могили письменниці поклали директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій ОДА Ірина Гаврилюк та представники департаменту.

Сьогодні минає 9 років, як відійшла у вічність поетка та діячка дисидентського руху Ірина Калинець.

«Сьогодні згадуємо неймовірну і відважну жінку, для якої  любов до України була не просто словами. Усе життя Ірини Калинець - це приклад незламного патріотизму і відданості своїй Батьківщині. Світла пам’ять і шана!», - зазначила Ірина Гаврилюк.

Довідково:

Стасів-Калинець Ірина Онуфріївна (06. 12. 1940 – 31. 07. 2012) - письменниця, публіцистка, літературознавиця, шістдесятниця, правозахисниця, відома громадська діячка, багаторічний політв'язень радянських таборів, активна учасниця дисидентського руху (1940-2012). Ірина Калинець була відомою активісткою українського національного і правозахисного руху. Народилася у Львові. Закінчила філологічний факультет Львівського університету. Викладала українську мову і літературу, публікувала вірші для дітей у періодичних виданнях.

Разом з чоловіком, поетом Ігорем Калинцем, влилася до кола українських "шістдесятників". Перших репресій від радянської влади зазнала через звільнення з роботи за виступи на захист переслідуваних діячів культури. У 1972 р. вона була заарештована і засуджена до 6 років таборів суворого режиму та 3 років заслання. Через півроку такий же вирок отримав Ігор Калинець. Заслання відбували разом у Читинській області. Повернулися до Львова у 1981 р. Про Ірину Калинець говорили, що вона належала до людей, які вже своєї поставою вселяють повагу. Етнічні мотиви її одягу в 1960-х роках були справжнім викликом радянській дійсності.

Ірина Калинець - авторка поетичних і прозових творів. Основні поетичні твори під збірною назвою “Поезії” вийшли в Нью-Йорку в 1991 р. Яскравою сторінкою творчої біографії письменниці є її наукові видання, а саме книги: “Епоха гунів та її передісторія”, “Студії над “Словом о полку Ігоревім”, “Загадки хрещення України-Руси”, “Близьке далеке”. З 2013 р. Міжнародним благодійним фондом імені Ярослава Мудрого за активну участь у громадсько-політичному житті присуджується премія імені Ірини Калинець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ