Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Волинь

На площі Міцкевича розпочато консервацію фрагментів Високого муру

На площі Міцкевича,9 розпочалося облаштування унікального для Львова археологічного сайту, де для можна буде побачити фрагменти Високого муру і брукованої дороги XV ст. Експозиція буде знаходитися у підвальних приміщеннях готелю, який має намір побудувати компанія «Центр розвитку нерухомості».

З кінця грудня на об’єкті працює група реставраторів, яку очолює досвідчений фахівець з Німеччини Дірк Брюггеманн-Булгаков. Їхня мета – ретельно законсервувати всі виявлені археологами на цій ділянці фрагменти й надійно захистити їх на період майбутніх будівельних робіт. Фінансує проведення консерваційних робіт «Центр розвитку нерухомості». Роботи триватимуть орієнтовно до середини 2021 року. Авторський нагляд проєкту проводить головна архітекторка компанії «Зелемінь». Дана компанія спеціалізується на реставраційних роботах, реконструкції й пристосуванні споруд та пам’яток архітектури.

«Музеєфікація муру і дороги – це фактично окремий підпроєкт у рамках майбутнього будівництва. Перш ніж розпочати його ми кілька місяців вели консультації з українськими та зарубіжними експертами, щоб обрати оптимальний варіант, який допоможе зберегти нашу цінну культурну спадщину і представити її широкому загалу. У середні віки уся центральна частина Львова була оточена потужними оборонними мурами стінами, фактично це було «місто в місті», і незабаром львів’яни й гості міста зможуть побачити елементи цих фортифікацій у їх первісному вигляді. Проєктувальник готелю – відоме польське архітектурне бюро Кuryłowicz & Associates – відповідально перейнялося нашою ідеєю щодо музейного простору й готове у фінальному проєкті врахувати усі наші побажання й експертні рекомендації»,коментує директор «Центру розвитку нерухомості» Євген Зінов’єв.

«Зараз ми перебуваємо лише на перших етапах, але вже багато що встигли зробити,розповідає керівник консерваційних робіт Дірк Брюггеманн-Булгаков.Зокрема, увесь сайт розділили на дрібні квадрати і в електронному вигляді зафіксувати усі елементи, які містить кожен такий квадрат. По всій довжині дороги розробили 7 великих шаблонів, які до міліметра відображають профіль поверхні. Камені, з яких викладено дорогу, потребують спеціальною обробки, так само потрібно буде додати спеціальні ін’єкції в породу, щоб вберегти глину від розсипання в майбутньому. Загалом, якщо порахувати, нам потрібно буде законсеравувати 25 тонн брукованого шляху. Це серйозний виклик. Але в результаті ми зможемо продемонструвати анатомію середньовічної вулиці Львова».

Ділянка на площі Міцкевича, 9 займає південно-західну частину колишнього міста в мурах. Через неї проходила частина Високого муру, який був збудований у другій половині XIV ст. між Вежами кожум'яків та боднарів. У 2020 році фахівці науково-дослідного центру Інституту археології НАН України «Рятівна археологічна служба» повторно дослідили фрагменти муру, розкриті під час попередніх розкопок, а також деякі нові, що раніше не вдалося розкрити з технічних причин. Вони виявили із зовнішнього боку муру ескарп рову, зміцненого кам’яною кладкою на вапняному розчині; створили цифрову 3D-модель Високого муру і прилеглої до нього дороги, а також підготували рекомендації щодо подальших консерваційних заходів. Профінансував археологічні дослідження на ділянці «Центр розвитку нерухомості». Уся підготовка залишків давніх фортифікацій до експонування здійснюється у відповідності з рекомендаціями археологів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ