Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

На порятунок Поморянського замку потрібно 47 млн грн

Для порятунку Поморянського замку, де у квітні обвалилася стіна, потрібно щонайменше 47 млн грн. Про це сьогодні, 15 травня, під час засідання сесії Львівської обласної ради повідомила т.в.о. директора департаменту архітектури та розвитку містобудування Оксана Ткачук, передає кореспондент Гал-інфо.
Фото зі сторінки спільноти Pomoriany Castle/ Поморянський замок на Фейсбуці.

За її словами, на першочергові протиаварійні роботи потрібно 12 млн грн, а ще 35 млн грн потрібно на проведення реставраційних робіт.

Вона розповіла, що востаннє реставрувався замок у 1978 році. У 90-х роках він втратив користувача. Зараз збереглися два двоповерхових крила замку.

«Замок втратив частково свій первинний вигляд. У 2016 році було прийнято рішення спробувати врятувати цю пам’ятку. У 2016-17 роках розпочаті першочергові протиаварійні роботи, укріплення стін та колон, укріплення аркади. Якби ми не укріпили їх, то на сьогодні замку ми б вже не мали», - сказала Оксана Ткачук.

Вона пояснила, що в квітні впала верхня частина стіни замку, але це не повне руйнування. Завалилася цегляна кладка другого поверху, яку збиралися демонтувати.

Оксана Ткачук додала, що обласний бюджет не здатний повністю профінансувати необхідні роботи, адже обласна програма по збереженню пам’яток передбачає лише 9 млн грн, а на протиаварійні роботи необхідно 12 млн грн.

«Замок перебуває у державній власності, але без відповідних правовстановлюючих документів. Поморянський голова звернувся, щоб передати його у комунальну власність, можливо це дасть нові можливості для реставрації», - сказала Оксана Ткачук.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, 12 квітня, наприкінці дня відбувся обвал стіни від двору східного крила Поморянського замку. Активісти переконані, що врятувати палац, який був улюбленою резиденції короля Яна ІІІ Собєського, ще можна.

Поморянський замок - унікальна пам'ятка архітектури національного значення XVI - XVII ст. замок-палац в смт. Поморяни Золочівського району Львівської області перебуває на балансі департаменту архітектури та містобудування Львівської ОДА.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ