Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На пр. Свободи перед театром опери та балету облаштують сухий фонтан

Сесія Львівської міської ради прийняла ухвалу "Про внесення змін до ухвали міської ради від 17.03.2016 № 350 "Про спорудження "сухого" фонтану перед Львівським національним академічним театром опери та балету ім. С. Крушельницької на просп. Свободи". Про це повідомляє прес-служба ЛМР.

Роботи з облаштування фонтану профінансує благодійний фонд "Сокар Благо".

"Пропонуємо надати згоду Галицькій районній адміністрації та благодійному фонду „Сокар Благо“ на укладення Меморандуму про співпрацю щодо спорудження „сухого“ фонтану за умови попереднього погодження проекту цього Меморандуму з постійною комісією інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики, постійною комісією законності, депутатської діяльності та свободи слова, постійною комісією з питань комунальної власності і постійною комісією архітектури, містобудування та охорони історичного середовища", — доповіла Гелена Пайонкевий, директор юридичного департаменту ЛМР.

"Компанія «Сокар" висловила бажання інвестувати кошти в заміну фонтану перед Оперним театром. Це буде сухий фонтан. Буде зроблено замощення площі перед Оперним, а демонтаж існуючого фонтану ми будемо робити самі. Треба подумати, де потім можна використати існуючий фонтан, в якому районі міста можна буде його задіяти.

Як пояснюють автори проекту, при розробці площі навпроти оперного театру вони поставили перед собою 3 основні завдання:

1) Зробити її сучасною та цікавою в контексті навколишньої забудови і підкреслити архітектуру головного фасаду оперного театру, який є бездоганним акцентом площі.

2) Змінити філософію фонтану, зробивши його сухим, щоб нічого не перешкоджало огляду театру з протилежного боку площі. У холодну пору року фонтан відключать, і він перетвориться на пішохідну зону, яка може бути також використана для встановлення ялинки або сцени для проведення міських заходів.

3) Створити новий імідж площі шляхом залучення творчої еліти. Для цього пропонується повністю звільнити її від атракціонів і МАФів, встановити зручні лавочки, вбудовані в парапети зелених зон, з розетками для зарядки ноутбуків і телефонів. Велика кількість посаджених дерев і чагарників візуально відмежує площу від галасливих доріг і вітру, дозволить комфортно провести вільний час. З'являться також безкоштовний wi-fi з онлайн бібліотекою, інформаційні бокси, будуть встановлені велопарковки.

Обрис площі — силует скрипки, гриф якої примикає до оперного театру. Струни виконані азбукою Морзе з RGB LED підсвічуванням і читаються, як "Місце можливостей. Відкритий для світу. Львів — місто кохання. Місто вільних людей".

Міні-метеостанція, розроблена інженерами, буде регулювати напір і висоту струменя фонтану залежно від погоди і сили вітру. Синхронізація фонтану з оперним театром дозволить насолодитися виставою не тільки всередині театру, а й ззовні. Фонтан стане частиною сценічної опери, завдяки тому, що струмені води з форсунок паралельно "заграють" як еквалайзери. У темний час доби фонтан буде підсвічуватися RGB LED підсвічуванням малого споживання. У гранітному мощенні, виконаному в двох кольорах: сірому і темно-сірому, також будуть встановлені лінійні LED підсвічування, які будуть висвітлювати площу в темний час доби.

Нагадаємо, існуючий фонтан біля Оперного театру було облаштовано у 2008 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ