Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Прикарпатті будинок для сиріт недоотримав гроші з держбюджету

фото - Суспільне Карпати
фото - Суспільне Карпати
фото - Суспільне Карпати
фото - Суспільне Карпати
фото - Суспільне Карпати
фото - Суспільне Карпати
фото - Суспільне Карпати
фото - Суспільне Карпати
фото - Суспільне Карпати
фото - Суспільне Карпати
фото - Суспільне Карпати
фото - Суспільне Карпати
1/6
Благодійна організація "Оселя віри, надії, любові" в с. Обертин Івано-Франківської області подала позов до суду на департамент соцполітики облдержадміністрації через те, що не отримала бюджетного фінансування за чотири місяці – від січня до квітня.

"Українська благодійницька мережа" вимагає спрямувати 90 тис. грн будинку для сиріт із інвалідністю. Про це інформує "Суспільне Карпати".

У будинку для сиріт з інвалідністю "Оселя віри, надії і любові" зараз мешкають чотири людини. Тут вони харчуються, допомагають в господарстві, навчаються і ходять на прогулянки. У кожного – своє хобі.

Уляна Белей, до прикладу, малює картини. Каже, що в "Оселі" їй дуже комфортно жити.

"Дружимо, спілкуємося, малюємо. Рано встаємо, снідаємо, гуляємо, хто хоче – телевізор дивиться, хто хоче – в інтернеті трохи сидить", – розповідає Уляна Белей.

Картини Уляна продає, а заробленими грошима користується на свій розсуд. Так само і з іншими роботами мешканців оселі. Як-от свічки із воску, що виготовив Ігор Човпило, чи іграшками з фетру, які створює Яна Хазанюк. Нещодавно її вироби купила гостя зі США.

Як розповів керівник благодійної організації "Українська благодійницька мережа" Василь Футерко, для комфортного проживання щомісяця "Оселі віри, надії, любові" потрібно понад 60 тис. грн. За його словами, будинок для сиріт із інвалідністю наполовину утримується із держбюджету, наполовину – за гроші меценатів.

Біля "Оселі віри, надії, любові" залили фундамент. Із часом у добудованому приміщенні хочуть поселити ще чотирьох людей

Цьогоріч за період із січня до квітня "Оселя віри, надії, любові" не отримала грошей від держави. Така ж ситуація трапилася і минулого року. Василь Футерко говорить, що довелося використати гроші, які збирали на розбудову. Зараз тут залили фундамент. Із часом у добудованому приміщенні хочуть поселити ще чотирьох людей.

"Департамент міг завчасно проводити процедуру закупівлі. На жаль, з минулорічної ситуації висновків не зробили, рішення не знайшли, ситуація повторилася. Але минулого року ці гроші вдалося компенсувати, а цього року наразі не знаємо, які будуть перспективи, але мусимо шукати якесь вирішення, тому що невідомо, як буде в 2022 році", – каже Василь Футерко.

Сьогодні Івано-Франківський окружний адміністративний суд розглядав справу за позовом благодійної організації

Сьогодні Івано-Франківський окружний адміністративний суд розглядав справу за позовом благодійної організації. Її представники просять визнати протиправною бездіяльність обласного департаменту соціальної політики і стягнути з нього гроші.

Представники благодійної організації просять визнати протиправною бездіяльність обласного департаменту соціальної політики і стягнути з нього гроші

Юрисконсульт установи Володимир Фіголь каже, що департамент закон не порушував. Пояснює це тим, що установа фінансує комунальні заклади, а в благодійної організації купує соціальні послуги. І коли сума вища за 200 тис. грн, департамент повинен оголошувати тендер. А за процедурою його потрібно проводити не раніше лютого.

"Оскільки це є торги, і ми не могли знати, бо це є конкурентний торг, а якби виграла не благодійна організація, а, наприклад, там умовно "Сонечко" – організація, яка надає послуги. Неможливий механізм виплати цих грошей зараз", – каже Володимир Фіголь.

Суд продовжить розглядати цю справу на наступному засіданні, яке відбудеться 14 вересня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ