Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На питання від Зеленського відповідають по кільканадцять разів – "ЧЕСНО"

Спостерігачі Руху ЧЕСНО фіксують де-не-де опитування, про які раніше говорив президент України Володимир Зеленський. Це його приватна ініціатива, яка не має нічого спільного з державними заходами і не фінансується на державному рівні.

Один громадянин може взяти участь в цьому опитуванні необмежену кількість разів й це жодним чином не контролюється.

Більшість тих, хто проводять опитування, переконують, що волонтери, але назвати соцслужбу, для якої проводять опитування, не можуть. Один з тих, хто проводить опитування зізнався, що у Харкові за це платять 1 000 грн. У Херсоні ті, хто проводять опитування, активності не проявляють, дозволяють забирати листівки у необмеженій кількості. Пояснюють, що за невеликі гроші, тому "не напрягаються".

Рух ЧЕСНО з самого ранку фіксує точки такого опитування і питає, на яких умовах працюють ті, хто опитує виборців.

На Чернігівщині у Куликівці, на одній із дільниць у 208 окрузі, де відбуваються не лише місцеві вибори, а й довибори у парламент (#ЧЕСНОбюлетень по 208 округу) одна людина, в якої на курці була накладка “5 питань від президента” (сірі літери на білому тлі) пропонувала тим, хто вийшов з дільниці, пройти опитування. 

“Деякі виборці навіть не розуміють, що відбувається, перепитують, що це за 5 питань. Підходять у Куликівці, щоб брати участь в такому опитуванні, далеко не всі. Листочки тих, хто відповів, складають в картонну скриньку. Далі ми поїхали в Борзно на Чернігівщині і тут також біля однієї з дільниць стоїть жіночка у такій же накладці “5 питань від президента” і з такою ж урною. При мені вона перепитувала одного чоловіка, чи хоче він пройти опитування - він відмовився. Пані, що проводила опитування нам розповіла, що молодь більш інформована про це опитування, але всі не розуміють 5 питання про Будапештський меморандум, а в опитувальнику стоїть відповідають щодо його підтримки лише “так” або “ні”, - розповідає парламентський аналітик Руху ЧЕСНО Дмитро Черетун, який спостерігає за виборами на 208 окрузі. 

І чоловік у Куликівці, і жінка в Борзні сказали, що є волонтерами. Жінка переконує, що їй так поволонтерити запропонувала подруга.

У Харкові опитувачі "від Зеленського" розповіли нашій спостерігачці, що отримують 1000 гривень за день.

У Херсоні учасники "опитування Зеленського" видають всім охочим скільки завгодно опитувальників та дозволяють іх забирати "на пам’ять". Ніякої активності вони не проявляють і кажуть, що працюють за невеликі гроші, тому "не напрягаються".

У Львові той, хто проводить таке ж опитування, переконує, що волонтерить. Біля дільниці 461954 чоловік, який стоїть біля скриньки “5 питань”, переконує, що опитування проводить соціологічна служба, але назвати, яка це служба – не може.  Запевняє, що партія “Слуга народу” тут ні до чого.

У Запоріжжі опитувачка розповіла ЧЕСНО, що укладала договір із соціологічною компанією, але відмовилась назвати її.

На території школи 93 у Києві і виборчої дільниці стоїть людина в накидці з написом про питання від президента. Не представляється, каже, що волонтер, документів жодних не показує. Облік опитуваних не ведеться і кожен може проголосувати хоч кільканадцять разів.

Люди підходять через одного. Дехто каже, що знає, що опитування незаконне, але все одно заповнює анкету. На папірцях немає жодних вихідних даних чи порядкових/серійних номерів.

У Хмельницькому можна вкидати заповнені бланки для опитувань по кілька разів одному й тому ж виборцю. Той, хто проводив опитування не заперечував і сказав, що йому для статистики така технологія згодиться.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ