Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На РАЕС відбулись тренування з перевірки антитерористичної захищеності

27-28 березня на об’єктах Рівненської АЕС відбулися спільні з Нацгвардією України (НГУ) і Службою безпеки України (СБУ) тренування та навчання з перевірки ефективності об’єктового плану взаємодії у разі вчинення диверсії та антитерористичної захищеності АЕС.
Під час засідання оперативного штабу

До навчань були залучені уповноважені особи Головного управління (ГУ) розвідки МО України, ГУ НГУ, Управління СБУ в Рівненській області, ГУ Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) України, військової частини (в/ч) 3045 НГУ, НАЕК «Енергоатом» та РАЕС.

Темою спільних командно-штабних навчань, які проведені на Рівненській АЕС за спеціально розробленим планом-сценарієм та відповідним алгоритмом, стало: «Відпрацювання готовності учасників об’єктового плану взаємодії РАЕС у разі вчинення диверсії до спільних дій при виникненні на об’єкті кризової ситуації, викликаної протиправними діями зовнішніх та внутрішніх правопорушників».

За словами заступника генерального директора РАЕС з фізичного захисту та режиму Володимира Конюка, метою проведення навчання є перевірка ступеня готовності сил та засобів, які залучаються до забезпечення фізичного захисту електростанції в умовах реальної загрози скоєння диверсії стосовно об’єкта, а також узгодження та відпрацювання спільних дій адміністрації та персоналу Рівненської АЕС, зокрема служби фізичного захисту, загону відомчої воєнізованої охорони, особового складу в/ч 3045 з охорони та оборони РАЕС, територіальних підрозділів УСБУ в Рівненській області, ДСНС України та інших учасників об’єктового плану взаємодії.

«Навчання відбувалося в умовах максимально наближених до реальних подій. За сценарієм, умовна диверсійно-розвідувальна група регулярних військ РФ здійснила спробу проникнути на неконтрольовану територію України за підробленими паспортами. Далі група перемістилася в район розміщення Рівненської АЕС. За оперативними даними диверсанти мали спільників серед працівників підприємства, які мали доступ до особливо-важливої зони енергоблоку №4. Спільники забезпечили диверсантів стрілецькою зброєю, вибухівкою, а також безпілотним апаратом цивільного призначення. Метою групи було вивчення системи охорони та режиму роботи РАЕС, збір інформації про вразливі місця та ділянки, здійснення диверсії на одному із об’єктів підприємства, - прокоментував Володимир Конюк. - Згідно зі сценарієм відпрацьовано порядок реагування на виявлення несанкціонованого прольоту безпілотного літального апарату в санітарно-захисній та захищеній зоні; порядок дій антитерористичного штабу (АТШ) РАЕС в разі виявлення вибухового або підозрілого предмету; порядок дій АТШ електростанції та в/ч 3045 в разі виявлення спроби перетину забороненої зони та захоплення однієї з будівель енергоблоку №4 з заручниками».

Під час засідання оперативного штабу, яке проходило на території АСКРС РАЕС, підведено підсумки про проведені дії під час навчань.

За результатами антитерористичних навчань перевірено: ефективність взаємодії в управлінні силами та засобами, що залучались до навчань; ефективність оповіщення учасників об’єктового плану взаємодії; готовність і надійність системи зв’язку учасників відповідних планів взаємодії при реалізації заходів з протидії диверсії стосовно РАЕС; готовність до дій учасників об’єктового плану взаємодії, що залучались до навчань в умовах виникнення конкретної кризової ситуації.

Навчання пройшли успішно, продемонструвавши надійну захищеність Рівненської АЕС. Питання безпеки РАЕС було, є і залишатиметься першочерговим, тому на підприємстві вживається комплекс заходів, які покращують та удосконалюють фізичний захист стратегічного об’єкту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ