Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На реставрацію Гарнізонного храму виділили 12 млн гривень

Сьогодні у Львові відбувся брифінг щодо реставраційних робіт у Гарнізонному храмі святого апостола Петра і Павла. Представники храму та управління розповіли як зараз ведуться справи і їхні наступні кроки.

Учасниками  брифінгу стали  начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, настоятель храму отець Тарас Михальчук, а також відвідав подію й міський голова Львова Андрій Садовий.

Як розповіла Лілія Онищенко, роботу поділили на кілька етапів. Спочатку було розчищення фасаду. Воно передбачає очищення каменю, який з часом почорнів від погодних умов та бруду. Це скульптури, карнизи та загалом усі кам’яні елементи будівлі. Цей етап проводили протягом минулого та цього року. 

Другим етапом стали цегляні стіни, де дослідники виявили тиньк. Проте як зазначила начальниця, він містив багато цементу, який притягує воду та вологу, тому його довелося збити. 

“Коли почали демонтувати тиньк, ми побачили, що під ним зберігся тоненький делікатний первісний тиньк. Нам важливо його показати там, де він зберігся та доповнити там де його немає. Є елементи, які довелося демонтувати, є й багато кам’яних доповнень”, - додала пані Лілія. 

Також, на жаль, один з обелісків було втрачено, проте на його заміну буде виготовлений новий. Зараз реставрація триває на етапі імпрегнації, тобто зміцнення цього каменю, попередньо відбувалося ретельне відсолення. 

Фінансування здійснюється з двох джерел: міський бюджет та дофінансування з грошей міністерства культури Польщі. 

З міського бюджету вартість робіт становить майже 8 мільйонів гривень. Вже оплачено 1,9 млн, хоча як наголошує начальниця управління охорони історичного середовища робіт виконано набагато більше. Міністерство культури Польщі додало своє фінансування на суму ще 4 млн. Реставрацію планують завершити до кінця 2021 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ