Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Рівненській АЕС завершено капітальний ремонт турбогенератора

Як повідомили Гал-інфо в прес-центрі ВП РАЕС, на Рівненській АЕС завершено капітальний ремонт турбогенератора ТГ-5 енергоблоку №3 (ВВЕР-1000), який виконано за 90,7 доби та вперше в Україні – власними силами.

10 травня 2016 року енергоблок №3 РАЕС було зупинено через виявлення нещільності в системі охолодження статора турбогенератора ТГ-5. За словами начальника електричного цеху РАЕС Сергія Семенова, визначення характеру дефекту та обсягу ремонтних робіт потребувало значного часу, адже необхідно було провести частковий демонтаж вузлів обмотки статора з проведенням випробувань на щільність.

Технічним консультантом усього процесу дефектації та ремонту став Богуслав Войтчек, спеціаліст компанії «GE Power» (м. Вроцлав, Республіка Польща), яка є власником конструкторської документації модернізованих статорів типу ТВВ-1000-2МУ3. У 2008 році компанія «ALSTOM Power» (з листопаду 2015 року «ALSTOM Power» увійшла до складу компанії «GE Power») виконала модернізацію статорів генераторів блоків-мільйонників АЕС України. Тоді роботи з модернізації статора тривали впродовж 9-ти місяців.

Чіткі рекомендації шеф-інженера компанії «GE Power» та якісне планування ремонтних робіт дозволили персоналу енергоремонтного підрозділу Рівненської АЕС оптимізувати тривалість робіт та вчасно виконати значно більший їх обсяг, ніж планувалось на початку. Роботи, подібні тим, що були проведені на турбогенераторі ТГ-5 Рівненської АЕС, виконувались раніше на турбогенераторі ТГ-2 Хмельницької АЕС, але силами сторонньої спеціалізованої організації ВГЦ «Піраміда».

На РАЕС роботи проводились цілодобово та безперервно, що потребувало відповідального ставлення та постійної концентрації уваги кожного працівника. Технологи та спеціалісти Рівненської АЕС, разом з шеф-інженером компанії «GE Power», розробили ремонтну документацію з описом покрокових технологічних вказівок для кожного етапу робіт. Вагомим внеском було залучення до робіт досвідчених працівників ЦРЕТУ ВП АРС та електроцеху Хмельницької АЕС.

Як зазначив заступник начальника цеху з ремонту електроустаткування енергоремонтного підрозділу РАЕС Олександр Семенчук, довелося практично повністю розібрати статор генератора, через що машинний зал енергоблоку нагадував міні-завод. Після виконання робіт можна констатувати, що кваліфікація персоналу Рівненської АЕС та ВП АРС, завдяки спільно набутому досвіду, стала значно вищою.

Заступник головного інженера РАЕС Андрій Козюра відзначив відповідальне ставлення персоналу та командний підхід не лише ремонтних та експлуатаційних служб, а й спеціалістів юридичного відділу, договірного управління, управління виробничо-технічної комплектації, відділу супроводу конкурсних торгів. Наразі, з увімкненням енергоблоку у мережу, турбогенератор ТГ-5 працює без зауважень. Колектив Рівненської АЕС вкотре довів, що є справжньою командою та здатний виконувати завдання будь-якої складності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ