Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На розгляд ВРУ подано постанову про проект Закону про Концепцію державної мовної політики України

Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності на своєму засіданні 15 квітня (протокол № 41) розглянув проект Закону про Концепцію державної мовної політики України (реєстр. № 3220), внесений народним депутатом України П. Мовчаном. Відтак, депутати Комітету внесли на розгляд ВРУ постанову «Про прийняття за основу проекту Закону України про Концепцію державної мовної політики України».Також Комітет з питань культури і духовності вирішив рекомендувати Верховній Ради України схвалити проект Закону про Концепцію державної мовної політики України (реєстр. № 3220) за основу. Про це повідомив офіційний сайт Верховної Ради України.
Зокрема, у постанові рекомендовано прийняти за основу проект Закону України про Концепцію державної мовної політики України (реєстр. № 3220), поданий народним депутатом України Мовчаном П. М, а також передбачено доручити Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень і пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.
Концепція державної мовної політики України, яку пропонується затвердити поданим законопроектом, визначає загальні засади та пріоритетні напрями державної мовної політики України, основні принципи використання, розвитку та захисту державної мови, а також гарантії реалізації прав громадян щодо вільного використання як держаної мови, так і мов національних меншин України.

Прийняття законопроекту сприятиме створенню передумов для формування системи принципів державної політики у мовній сфері, які відповідають сучасному світовому та європейському досвіду.

Оскільки законопроект має ряд недоліків, до другого читання його необхідно доопрацювати, зокрема щодо уніфікованого вживання термінології, нормативного узгодження окремих положень, уточнення понятійно-категорійного апарату, вилучення деяких емоційних та суперечливих висловів, які в нормативно-правових документах не використовуються. Крім цього, проект закону потребує структурних і редакційних змін.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України (лист № 163-2843220 від 11.03.2009) вважає, що за результатами розгляду в першому читанні зазначений законопроект доцільно відхилити.

Кабінет Міністрів України (лист № 71202-09 від 09.04.2009) в цілому підтримує проект закону за умови врахування висловлених зауважень.
Комітет з питань європейської інтеграції (лист № 04-1810-112 (31531) від 19.02.2009) вважає, що законопроект не суперечить зобов’язанням України перед Радою Європи, та підтримує його прийняття за основу.
За висновком Комітету з питань правової політики, зазначений законопроект (реєстр. № 3220) потребує доопрацювання.

У Пояснювальній записці до законопроекту сказано, що його реалізація не потребує додаткових витрат з державного бюджету. Висновок Комітету з питань бюджету щодо впливу проекту закону на доходну і видаткову частину бюджету до Комітету з питань культури і духовності не надійшов.

Враховуючи сказане вище, Комітет з питань культури і духовності вирішив рекомендувати Верховній Ради України схвалити проект Закону про Концепцію державної мовної політики України (реєстр. № 3220) за основу.

Співдоповідачем із зазначеного питання від Комітету визначено Яворівського Володимира Олександровича – Голову Комітету з питань культури і духовності.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ