Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Самбірщині відзначили 74-ту річницю створення Української Головної Визвольної Ради

У неділю, 15 липня, у селі Сприня Самбірського району на території спортивно-туристичного оздоровчого комплексу «Прикарпаття» імені Кирила Осьмака відбулося святкування 74-ї річниці створення УГВР та офіційне нагородження переможців військово-патріотичного вишколу «Ігри Нескорених». Про це повідомляє прес-служба Львівської обласної ради.

Участь в урочистостях взяли голова ЛОР Олександр Ганущин, голова ЛОДА Олег Синютка, керівництво району, депутати, молодь, військові, активісти.

«Горджуся тим, що і мені випала честь долучитися до цієї справи. Нам дуже пощастило - місце однієї з найвизначніших віх української державності радянська репресивна машина не просто не стерла , а ще й побудувала тут дитячий табір. Ми не хочемо обмежитися лише разовим тижневим заходом, підсумки якого підводимо сьогодні. Нам мало одного віча, нехай навіть велелюдного, як сьогодні. Вважаю, що у нас достатньо на сьогодні сил, засобів, можливостей, історичного підґрунтя і головне політичної волі, щоби перетворити це місце, де створювалася Українська Головна Визвольна Рада в Національного рівня центр патріотичного виховання. Саме тут, у Сприні, ми маємо створити умови для круглорічного функціонування, проведення подібних ігор та спортивних змагань, конференцій та поважних зборів», - зазначив під час виступу Олександр Ганущин.

Відтак голова облради спільно з головою облдержадміністрації подарував кожному учаснику Ігор в подарунок книгу спогадів про події в Луганському аеропорту.

 «На жаль, мало в Україні, знають про УГВР і про Сприню, так само як і про одну зі сторінок російсько-української війни. Всі знають про подвиги кіборгів у Донецькому аеропорту, і майже ніхто не знає про те, що наша славна 80-ка упродовж більш ніж 140 днів утримувала у повній облозі Луганський аеропорт, що мало вирішальне значення на фронті влітку 2014 року, - зауважив Олександр Ганущин. - Ви, сучасна молодь, як ніхто, маєте знати українську історію».

Такий патріотичний змаг, починаючи від 2017 року, набув статусу загальноукраїнського. В «Іграх Нескорених» у 2018 році взяли участь понад 100 осіб, хлопців та дівчат віком 15-18 років з різних областей нашої держави.

Зокрема, цьогоріч змагалися 4 команди із Львівщини – Самбірського, Городоцького, Мостиського та Пустомитівського районів, команди Луганської, Донецької, Херсонської та Полтавської областей: «Сіроманці»(Херсонщина), «Засульська чайка» (Полтавщина), «Молода Січ», «Рій Молода Січ» (Луганщина), «Слов’янська Січ» (Донеччина).

Протягом тижня учасники виборювали перемоги в таких конкуренціях: стрільба, повстанський біатлон, перетягування линви, розпалювання багаття, перегони, гирьовий спорт, армреслінг, відун, повстанська пісня.

В межах Ігор у таборі також відбулася презентація волонтерського фотопроекту «Якби не війна» та демонстрація фільму «Кіборги».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ