Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На саміті в Румунії ухвалено декларацію про майбутнє Європи

Як повідомляє Польське Радіо, європейські лідери взяли на себе зобов’язання зберегти єдність, щоб ЄС став глобальним, відповідальним лідером.

На неформальному саміті в румунському місті Сібіу представники Європейського Союзу ухвалили декларацію про майбутнє Європи протягом найближчих п’яти років. Учасники зустрічі зобов’язалися підтримати єдність, щоб ЄС став глобальним, відповідальним лідером. На кількох сторінках документа міститься 10 зобов’язань.

"Об’єднані, ми маємо більшу силу в дедалі більш неспокійному і сповненому викликів світі", – написали європейські лідери. За їхніми словами, немає місця на поділи, які підривають спільні інтереси. "Ми захищатимемо одну Європу – зі сходу на захід, з півночі на південь. Ми будемо говорити одноголосно", – читаємо в декларації. У документі також зазначено, що країни ЄС проявлятимуть до себе взаємно солідарність у потребі, завжди шукатимуть спільних рішень, слухатимуть одна одну з розумінням і повагою. "Ми надалі захищатимемо наш спосіб життя, демократію і верховенство права", – мовиться в декларації. Чергове зобов’язання лідерів 27 країн – прислухатися до побоювань і надій європейців, наближаючи ЄС до громадян. У документі також мовиться про принципи справедливості на ринку праці, в соціальній політиці та економіці.

Записані в документі лозунги символічні, як і саміт, проведений 9 травня, у День Європи. Зобов’язання є загальними, а тепер вони будуть наповнюватися змістом.

Стратегія ЄС до 2024 року має бути ухвалена на саміті наступного місяця. Польща наполягатиме, щоб у ній врахувати зміцнення ринку ЄС, боротьбу з економічним протекціонізмом Західної Європи, здорову міграційну та кліматичну політику, а також тіснішу співпрацю у сфері терористичної, кібернетичної загрози та політику Росії в регіоні.

Польське Радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ