Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На сході Польщі вчергове сплюндрували місце пам'яті українців

Наше слово повідомляє про те, що невідомі здійснили наругу над пам'ятним хрестом, на якому є таблиця з прізвищами членів підпілля з цього села.

На кладовищі у селі Фредрополь у Підкарпатському воєводствві неподалік польсько-українського кордону невідомі сплюндрували пам’ятний хрест, на якому є таблиця з прізвищами членів українського підпілля з цього села. Це чергове увічнення знищене на цьому цвинтарі.

Як пише видання, на хресті фарбою написали з помилками нецензурні вислови польською мовою: "Jbac UPA", "Mordercy kobiet i dzieci", "Stefan Bandera dziwka" тощо. Теж замальовано фарбою таблицю з прізвищами повстанців. Як зазначають в Об’єднанні українців у Польщі (ОУП) в Перемишлі, помітно, що хтось пробував її зірвати.

"На мою думку, це не лише хрест. Це могила. Там поховані мешканці села, які були у підпіллі", - говорить Марія Туцька, голова перемиського відділу ОУП. Сліди наруги виявили колишні мешканці села, які 5 травня, у Томину неділю, поїхали на кладовище. ОУП хоче подати заяву до прокуратури у цій справі.

Видання нагадує, що це не перший такий інцидент на цьому цвинтарі. У листопаді минулого року невідомі знищили там дві українські могили. Тоді пошкодження також виявили колишні жителі села, які приїхали 1 листопада поставити лампадки на могилах близьких. Ці два пам’ятники відновлено після знищення.

Крім того, нещодавно на комунальному кладовищі у Лігниці (Нижньосілезьке воєводство) знищено кілька десятків надгробних світлин. Більшість фотографій, які знищили вандали, – на українських похованнях.

Наше Слово

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ