Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

​На Тернопільщині ексгумували останки воїнів УПА

​На Тернопільщині фахівці Меморіально-пошукового центру “Доля” ексгумували останки воїнів УПА. Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Фахівці Меморіально-пошукового центру “Доля” провели експедицію з ексгумації останків воїнів УПА на Тернопільщині - у місці великого бою між УПА та НКВС. Тут віднайшли останки двох вояків УПА.

За різними даними, у листопаді 1944 року поблизу сіл Лідихів, Будки та Старий Почаїв перебували від 250 до 300 бійців УПА. Отримавши агентурну інформацію, НКВС кинув у бій сили, що в декілька разів перевищували сили упівців.

“Характерною рисою бою є те, що у складі УПА були представники трьох областей України – Тернопільської, Львівської і Рівненської. Ми маємо прізвища 28 загиблих у цьому бою, – розповів керівник КП “Доля”, депутат Львівської обласної ради Святослав Шеремета. – Є представники Бродівського району (колишнього Підкамінського району) Львівської області, Радивилівського району Рівненської області і Почаївського району Тернопільської області. Знаємо, що у цьому бою загинув сотник УПА Решетило (Корнієнко)”.

Радянський НКВС, який перебільшував дані, стверджував, що загинуло 133 упівці. “Відомо, що НКВС завжди намагалися перевищити кількість втрат, завданих УПА», – додав Святослав Шеремета.

Пошукову експедицію організували спільно з ГО "Меморіал Південна Волинь" та Тернопільським обласним центром охорони та наукових досліджень пам'яток культурної спадщини. Активісти “Меморіалу” опитали місцевих мешканців, вивчили архівні документи, де йшлося про бій і для проведення ексгумації залучили фахівців КП “Доля”.

Це не перше віднайдене місце поховання УПА на Тернопільщині. У 2021 році фахівці КП “Доля” ексгумували 10 загиблих у цьому бою воїнів УПА. Торік їх урочисто перепоховали на кладовищі у Лідихові.

“Є ще кілька потенційних місць, де можуть бути поховання загиблих воїнів УПА, – додав Святослав Шеремета. – Після бою їх ховали місцеві мешканці. Переконаний, що після закінчення війни та перемоги, для трьох областей України це буде знаковим місцем пам'яті про подвиг УПА. Будемо створювати Меморіал загиблим”.

Пошуковці також відібрали генетичний матеріал для проведення ДНК-експертизи. “Якщо будуть зголошуватися родичі загиблих, можна буде провести ідентифікацію”, – зазначив Святослав Шеремета.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ