Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Тернопільщині знищили геологічну пам’ятку природи „Останці Сарматського моря”

Внаслідок видобування вапняку в селі Галущинці Тернопільської області знищили геологічну пам’ятку природи „Останці Сарматського моря”.
фото - facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup

Про це пише Українська Природоохоронна Група у Facebook.

"Мільйони років на території сучасної України зберігалися «залишки Сарматського моря». Можливо, зберігалися тому, що віднайшли їх не так давно – у 1983 році. Віднайшли і за 40 років знищили", - йдеться у повідомленні.

Зокрема зазначається, що ділянку, у межах якої розташована геологічна пам’ятка природи „Останці Сарматського моря” надали в оренду товариству „Тернопільський кар’єр”. Ідеться про фрагмент стінки кар’єру, висотою до 20 метрів, яка складена зі щільних вапняків міоценового періоду понад 5-мільйонної давнини з рештками водоростей, молюсків, моховаток та коралів. 

"Товариство видобувало вапняк. Видобувало-видобувало, видобувало-видобувало і повністю знищило геологічну пам’ятку природи, порушивши вимоги статті 6, 28 закону України „Про природно-заповідний фонд України”. Цікаво, що жодна з державних служб, яка давала дозвіл на розробку корисних копалин у кар’єрі, не врахувала жодних природно-заповідних обмежень", - йдеться у повідомленні.

В організації зазначають, що наразі пам’ятку повністю знищено, адже на її місці триває розробка породи.

Активісти звернулися до Держекоінспекції та Головного управління Держгеокадасртру на Тернопільщині щодо здійснення перевірки додержання згаданим товариством вимог природоохоронного та земельного законодавства при здійсненні господарської діяльності. 

"Ми переконані, що за цим злочином має слідувати кримінальна справа", - додали в UNCG.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ