Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На території Львова немає таборів ромів, - Андрій Садовий

Громадська безпека - це компетенція виключно держави, а оскільки протягом останнього року ніхто не був покараний за напади на ромські табори, то держава свої функції належним чином не виконує.

Фото: Марія Шевців, Гал-інфо

Про це сьогодні, 26 червня, під час брифінгу зазначив мер Львова Андрій Садовий, коментуючи ситуацію із нещодавнім нападом на табір ромів на Львівщині.

«Те, що сталось, це велика біда. Для мене був шок, коли я від поліції дізнався, як вчинявся цей злочин, коли йшли цільово різати і вбивати. Такі речі не сумісні зі здоровим глуздом. Тому безперечно якісно має зробити свою роботу СБУ та правоохоронні органи. Ми для цього і фінансуємо державу своїми податками, щоб держава займалась безпекою. Я неодноразово звертався з пропозиціями до державних органів передати хоча би компетенцію громадської безпеки містам, щоб ми мали вплив на профілактику, на громадську безпеку. Але ні — це виключна державна компетенція. Ми побачили зараз, до чого це призводить. Держава свої функції належним чином не виконує», - наголосив Андрій Садовий.

Міський голова також запевнив, що задля попередження та уникнення конфліктних ситуацій потрібно проводити профілактику з людьми ромської національності. 

«Тут багато робить фонд «Відродження» і ми з ними багато працюємо, проводимо форуми, спільні заходи. І надалі будемо це робити. З іншого боку, якщо людина вчинила навіть невелике правопорушення і за нього вона не покарана, це означає, що в неї з’являється спокуса робити ще одне порушення і ще одне. Тільки держава має право на застосування сили. Держава повинна карати тих, хто це право в неї забирає, коли порушує закон», - вважає міський голова Львова. 

Фото: Марія Шевців, Гал-інфо

Андрій Садовий також піддає сумніву версію "російського сліду" у даній ситуації. 

«Зараз усі проблеми в Україні пробують прикрити питаннями російського сліду. Так, гібридна війна ведеться, але багато у нас гібридної війни, яку державні органи застосовують до своїх мешканців. Це реалії нашого життя», - додав він.

На завершення мер Львова наголосив, що цей, а також інші злочини щодо представників ромської національності траплялись не на території Львова, тому що в місті немає таборів ромів. 

«На території міста Львова таборів ромів нема. Розслідування проводить Пустомитівський райвідділ поліції. Чому? Бо злочин відбувся на території Пустомитівського району. Коли були інші злочини, вони теж відбувались на території Львівської області. Де у Львові можна табір поставити? Треба спільно сідати і пропрацьовувати, але це має бути посил і думальні процеси на державному рівні. Я зараз бачу, що це пробують скерувати на місто. Місто має свою компетенцію, держава має свою компетенцію. Якщо такі табори хтось би мав робити, хай держава це продумає, дасть рекомендації. Є багато прикладів у світі, як вирішуються ті чи інші проблеми. Але сьогодні я бачу головною проблемою відсутність покарання за протиправні дії всіх сторін», - підсумував Андрій Садовий. 

Вночі напали на табір ромів біля Львова. Одна людина загинула

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ