Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На українсько-польському кордоні запалав Вифлеємський вогонь Миру

1/3
У п’ятницю, 3 січня, на українсько-польському кордоні, у МАПП «Грушів-Будомєж» (Львівщина) відбулася урочиста передача Вифлеємського вогню Миру поляками яворівським церквам та військовим частинам.

Як передає власкор Гал-інфо, ця  міжнародна духовна акція, що полягає в поширенні по світу символічного Вогню Миру, запаленого на місці народження Ісуса Христа, на Яворівщині відбувається  поперемінно – то у МАПП «Краковець-Корчова», то у МАПП «Грушів-Будомєж» уже 20 раз поспіль.

У  події взяла участь чисельна делегація із Підкарпатського воєводства, Ярославського та Любачівського повітів РП, до складу якої ввійшли духовенство, старости, бургомістри, війти, школярі-харцери та їхні наставники, прикордонники.

Українську сторону представляли духовенство, народний депутат України Павло Бакунець, голови Яворівських РДА та районної ради – відповідно Андрій Шумський, Володимир Сичак, мери Яворова та Новояворівська – відповідно Ольга Созанська, Василь Муравель, селищні голови Немирова, Івано-Франкового, Краківця – відповідно Микола Бесага, Іван Семеряк,  ОГльга Мамчур, чиновники, депутати, представники громадськості,  молодь, діти.

Учасники урочистої передачі Вифлеємського вогню Миру разом зі священиками різних конфесій спільно помолилися за щасливе Різдво та мир в Україні, за результативну міжнародну співпрацю та міцність дружніх стосунків українців та поляків.

У коментарі власкорові Гал-інфо  капелан 24 окремої механізованої бригади імені Короля Данила, отець Володимир Шидловський, який разом із воїнами не так давно повернувся із фронту,  наголосив, що вогонь із Вифлеєму є спомином про прихід на землю Христа – нашого Спасителя, який є символом любові та миру, визволенням людей від розпачу і додає сил, сподівань, надії.

«Вифлеємський вогонь, як символ  миру, нового життя, щедрості і любові, уже зараз розійдеться храмами та домівками жителів Яворівщини і впродовж усіх Різдвяних свят зігріватиме людей радісною новиною про народження Божого Сина. Але найперше ми  повеземо із кордону Вифлеємський вогонь у 24 окрему механізовану бригаду імені Короля Данила, постійне місце дислокації якої – місто Яворів», – зазначив отець-капелан.

Довідка  Гал-інфо.

Нагадаємо, що передріздвяну традицію – розповсюдження Вифлеємського вогню Миру – започаткувала австрійська телерадіокомпанія ORF з міста Лінца у 1986 році. Спочатку ця акція була задумана з метою підтримки дітей-інвалідів та дорослих, що потребують нагальної допомоги та підтримки. Цю благородну справу з ініціативи Гюстава Ґрюнвальда взяли в свої руки скаути.

Щороку австрійські скаути беруть Вогонь на місці народження Ісуса Христа у Вифлиємі, а далі транспортують його літаком до Австрії. Після урочистостей у Віденському Кафедральному соборі естафета передається до сусідніх країн. Саме з рук в руки, від одного скаутського осередку до іншого, Вифлеємський вогонь долає безліч кордонів і потрапляє до всіх, хто чекає на світло тепла, спокою та віри. Від Австрії, через Словаччину та Польщу, вогонь потрапляє і в Україну, де ним опікується найбільша скаутська організація України – Пласт.

Уперше вогонь в Україну потрапив ще 1992 року, але як приватна ініціатива окремих пластунів. Офіційно відлік ведеться від 1998 року, коли вогонь передали в Україну в пункті пропуску на українсько-польському кордоні «Рава-Руська-Гребенне».

На відзначення 20-ї річниці із часу заснування акції, група з 16 пластунів та представників громадської організації К-2 24 грудня 2006 року разом з Вифлеємським вогнем Миру піднялися на найвищу вершину України гору – Говерлу.

Пластуни передають Вифлеємський вогонь Миру у всі свої осередки, таким чином він потрапляє щороку більш, ніж у 20 областей України – від Закарпатської до Донецької.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ