Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Вінниччині виявили порушення прав дитини-інваліда

На Вінниччині батьки-вихователі отримують державні кошти за піклування над підопічним, тоді як дитина п’ять місяців перебуває у психоневрологічному санаторії. Про це Гал-інфо повідомили у прес-службі Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Співробітники регіонального представництва Уповноваженого в центральних областях спільно з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Вінницькій області під час моніторингового візиту до КЗ ʺСпеціальної загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів з дошкільним відділенням Вінницької міської радиʺ виявлені обставини, що порушують права дитини-інваліда 2003 року народження. Моніторинговою групою вивчена особова справа неповнолітнього, проведені співбесіди із представниками педагогічного та медичного колективу закладу.

Виконавчим комітетом Вінницької міської ради наприкінці 2018 року ухвалене рішення про створення дитячого будинку сімейного типу та влаштовано туди на виховання та спільне проживання дитину-інваліда. Під час моніторингу виявлено, що батьки-вихователі тривалий час без об’єктивних причин відмовлялися забирати дитину додому (до місця виховання – будинку сімейного типу).

Родина помістила неповнолітню дитину до дитячого психоневрологічного санаторію. Впродовж 5-ти місяців хлопчик був взятий до родини лише на 8 діб. Весь інший час і до кінця вересня, дитина-інвалід перебуває на повному державному забезпеченні в зазначеному санаторії. Протягом тривалого часу дитина фактично вилучена із патронатної сім’ї, не отримує родинного виховання від батьків-вихователів, які за названий період жодного разу не провідували дитину. Водночас за всі п’ять місяців батьки-вихователі щомісячно отримували грошове забезпечення саме за виховання та піклування над підопічним, тоді як дитина перебуває на державному забезпечені.

Представником Уповноваженого в центральних областях до служби у справах дітей Вінницької міської ради, на яку законодавством покладено контроль виконання батьками-вихователями обов’язків щодо належного виховання, розвитку та утримання дітей, направлено акт реагування з вимогою провести перевірку та вирішити питання щодо доцільності подальшого надання статусу батьків-вихователів вказаній родині. Крім того, за реагування Представника Уповноваженого Вінницькою місцевою прокуратурою до ЄРДР внесено відомості за фактом зловживання опікунськими правами за статтею 167 КК України.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, львівських діток з інвалідністю вчили малювати мокрим по мокрому.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ