Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Волині близько 7 тисяч дітей невакциновані проти кору

Наразі в Україні існує високий ризик виникнення спалаху кору

Фото: Depositphotos

Щеплення від кору на Волині на сьогодні не мають близько семи тисяч дітей.

Про це стало відомо з брифінгу за участі генерального директора обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталії Янко.

«Наразі в Україні існує високий ризик виникнення спалаху кору. Епідускладнення, пов'язані з цієї інфекцією, мають циклічний характер і відбуваються кожні 4-5 років. Попередній спалах кору стався в 2017-2019 роках, – зазначила Наталія Янко. – Передбачаємо можливий спалаху кору, коли діти повернуться до навчання».

Вона повідомила, що за результатами проведеної верифікації вакцинального статусу дитячого населення, в області нарахувалося близько 9-ти тисяч дітей, невакцинованих проти кору.

«З них щеплено лише 2 100 дітей із загальної кількості запланованих. Це складає 24%. Найгірша ситуація з вакцинації дітей віком 7-17 років. Їх прищеплено лише 12% від запланованої когорти, – сказала очільниця обласного центру контролю та профілактики хвороб . – У разі виникнення спалаху кору, саме ця категорія дітей у групі ризику. Тому дуже важливо охопити щепленнями максимальну кількість дітей, щоб мінімізувати прошарок невакцинованих і відтак, зменшити ризики поширення хвороби».

Волинь в достатній кількості забезпечена вакциною, яка захищає відразу від трьох інфекцій: кору, епідемічного паротиту та краснухи. Вакцина виробництва США та Бельгії. Щеплення можна провести безкоштовно у медзакладі за місцем проживання.

«Внутрішньо переміщені українці можуть щепитись самі або ж щепити дітей у державних медичних закладах населених пунктів, у яких вони перебувають. Для щеплення підписувати декларацію з місцевим лікарем не обов'язково. Але якщо ви плануєте залишатися в цій місцевості тривалий час, то радимо це зробити», – додала Наталія Янко.

Якщо дитина пропустила щеплення за календарем, то не потрібно починати з початку всі щеплення. Можна скласти індивідуальний графік вакцинації разом із лікарем.

Слід зазначити, що за сім місяців 2023 року в Україні зареєстровано 30 випадків кору, з них 3 – на Волині. Захворів підліток 16-ти років та двоє дорослих з Ратнівської, Затурцівської громад та міста Луцьк.

«Вакцинація це також наш обов'язок: перед дітьми, рідними, громадою. Захищаючи наших дітей і себе від небезпечних хвороб, ми водночас робимо внесок у захист нашої держави, – зазначила керівниця ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ». – Ми повинні розуміти, що через війну росії проти України наша медична система зосереджена на допомозі бійцям Збройних сил України та тим цивільним мешканцям, які постраждали внаслідок обстрілів ворожих військ. Мінімум який ми можемо зробити, щоб зменшити навантаження на наших лікарів, це провести щеплення та подбати про своє здоров'я».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ