Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На Волині обговорили стан справ у соціальній сфері

Про діяльність сфери соціального захисту населення йшлося 3 березня 2021 року під час розширеного засідання колегії департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, яке відбулося за участю заступниці голови облдержадміністрації Людмили Тимощук. Про це повідомили 4 березня
Фото Волинська ОДА

Заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, заступник голови колегії Оксана Гобод поінформувала учасників засідання про підсумки роботи органів соціального захисту населення області за 2020 рік.

Зокрема, у 2020 році для забезпечення виплати допомоги сім’ям з дітьми, на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях, малозабезпеченим сім’ям, особам, які не мають права на пенсію, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, тимчасової державної допомоги дітям, тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, допомоги по догляду за особами з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, компенсаційної виплати непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку, з державного бюджету в область надійшло 2,2 млрд гривень. Державну підтримку отримало 89,6 тис волинських родин. З них виплати, що передбачені Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», здійснено для 36,9 тис волинських сімей на суму 646,8 млн гривень.

Окрім того, одноразову виплату у сумі 1 000,00 гривень через органи соціального захисту населення отримали 16,8 тисяч малозахищених осіб.

Як зазначила Оксана Гобод, кількість малозабезпечених родин, які проживають в області та забезпечені державною допомогою становить 9,4 тис., з них 56 % сімей є багатодітними. Середній розмір допомоги в багатодітних малозабезпечених сім'ях дорівнює 5 883,4 гривень, фінансовий ресурс, який надійшов в область для виплати допомоги складає 541,5 млн гривень.

Додаткову підтримку у період карантину отримали сім’ї з дітьми, де один із батьків є фізичною особою-підприємцем та на вихованні є діти до 10 років. Відповідно, виплати отримали 3,3 тис осіб (на 4,5 тис дітей) на загальну суму 51,8 млн гривень.

Також забезпечено виплати допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, здійснення видатків на сплату за них єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на загальну суму 29,6 млн гривень. Одночасно, у 2020 році забезпечено виплату допомоги на дітей (на 994 дитини), над якими встановлено опіку чи піклування. Загальна сума фінансування склала 63,5 млн гривень.

За словами посадовиці, в області надано соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства, дітям з інвалідністю та особам, які не мають права на пенсію. Загальна сума фінансового ресурсу спрямована на виплату державної соціальної допомоги у 2020 році становить 436,9 млн грн, з них - 167,5 млн грн спрямовано на виплату сім’ям, в яких виховуються діти з інвалідністю.

Забезпечено виплату й соціальної стипендії студентам закладів фахової передвищої та вищої освіти області у звітному періоді, на що спрямовано 12,9 млн гривень. На даний час такі соціальні стипендії отримує 906 студентів.

Важливим є, за словами Оксани Гобод, надання населенню субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Відтак, станом на 31 грудня 2020 року Програмою житлових субсидій охоплено 82,5 тис. домогосподарств області. Середній розмір призначеної субсидії на оплату житлово-комунальних послуг складає 1550,00 гривень.

Забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші окремі категорії населення. Станом на 1 січня 2021 року на обліку в органах соціального захисту населення області для отримання технічних та інших засобів реабілітації перебувають 12834 таких осіб.

Особливої уваги потребують також і учасники АТО. За даними Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, станом на 28 грудня 2020 року на обліку в органах соцзахисту населення перебуває 12049 учасник антитерористичної операції, яким встановлено статус учасників бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни.

Відтак, у 2020 році для області передбачено видатки з державного бюджету в сумі 8,5 млн гривень, що дало змогу забезпечити путівками 652 особи. Для здійснення заходів психологічної реабілітації учасників АТО з державного бюджету спрямовано 2,3 млн грн. та надано послугу 216 учасникам АТО. Станом на сьогодні укладено угоди на здійснення професійної адаптації 136 осіб на загальну суму 883,6 тис. гривень.

Сім'ям загиблих учасників АТО, особам з інвалідністю внаслідок війни 1-2 групи із числа учасників АТО та бойових дій на території інших держав, членам сімей загиблих учасників Революції Гідності та особам з інвалідністю внаслідок війни 1-2 групи із числа учасників Революції Гідності, а також дітям-сиротам, та дітям, позбавленим батьківського піклування, надається компенсація за належне для придбання житло.

Станом на 28 грудня 2020 року на виплату грошової компенсації за належні для отримання житла приміщення окремим категоріям громадян область з початку року отримала 11651,7 тис. грн. для 11 одержувачів. Зазначена сума в повному обсязі перерахована на спецрахунки одержувачів.

Окрім того, в області здійснюється соціальний захист Матерів-героїнь, внутрішньо переміщених осіб, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, забезпечується оздоровлення та відпочинок дітей, організовано діяльність будинків-інтернатів, реалізуються проект «Монетизація одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» та соціальна програма «Муніципальна няня». Також вживаються заходи щодо запобігання та протидії домашньому насильству і торгівлі людьми.

В ході засідання з основними завданнями сфер соціального захисту населення області ознайомила т.в.о. директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Сірбіненко. У свою чергу, заступник директора департаменту-начальник відділу адміністративної роботи департаменту Валентина Ющук поінформувала про роботу зі зверненнями громадян, стан виконавської дисципліни, інформаційне забезпечення діяльності, дотримання антикорупційного законодавства та інші питання соціальної політики.

Відтак, за результатами обговорення заступниця голови облдержадміністрації Людмила Тимощук відмітила позитивну роботу органів соціального захисту населення Волині та акцентувала увагу на необхідності подальшого вдосконалення соціальних послуг.

«Цьогоріч нам треба посилити роботу органів соціального захисту населення, – зазначила Людмила Тимощук. – В умовах реорганізації райдержадміністрацій у першу чергу необхідно забезпечити належний соціальний захист найбільш вразливих категорій громадян, забезпечити виплати їм усіх необхідних допомог. Органи соцзахисту мають і надалі залишатися максимально доступними і наближеними до людей».

Управління інформаційної політики та цифрової трансформації облдержадміністрації

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ