Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Волині оцифровують справи репресованих кадебістами

Матеріали стосуються жителів Волині та людей, затриманих на території області
фото з сайту Суспільне

Державний архів Волинської області оцифрували та оприлюднили кримінальні справи несудових органів з фонду КДБ за 1939-1992 роки. Усього опрацювали ще 66 справ щодо репресованих українців, які були реабілітовані.

Про це інформує Суспільне.

Як розповіла телефоном начальниця відділу інформації та використання документів обласного архіву Любов Коць, матеріали стосуються жителів Волині та людей, затриманих на території області.

"В цьому блоці проходять громадяни, які були арештовані за участь в Українській повстанській армії, допомагали провізією. Є справи громадяни польської та єврейської національностей, які служили в війську польському або у поліції в 1921-1938 роках", — сказала начальниця відділу інформації.

В оцифрованих справах міститься 3 359 аркушів: це ордери на обшуки помешкань, постанови про арешти, протоколи допитів, анкети арештованих, деталі слідчих справ, анкети та фотографії арештованих людей тощо.

Серед, оцифрованих документів — справа Шнайдера Шимшона Гершовича, 1900 року народження. Завершив вісім класів української гімназії. Єврей за національністю, Шимшон народився та жив у Луцьку на вулиці Костюшка/Ворошилова. Разом із ним у Луцьку проживала його сім'я — дружина Хава, донька Цита та син Ізраїль.

Його батько до 1925 року мав у власності третину пивзаводу № 1 в Луцьку. Сам Шимшон мав спеціальність механіка з пивоварної справи, згодом працював на пивзаводі і механіком, і завідувачем складу.

Навесні 1940 року на Шимшона Шнайдера видали постанову на арешт та обшук житла. Під час обшуку в помешканні нічого не знайшли, крім двох фотокарток.

Причиною зацікавленості радянських спецслужб до нього стала інформація про начебто знущання з працівників пивзаводу, а також через службу в польській армії 1939 року та колишнє польске громадянство. Про ці деталі його життя службовцям радянської держбезпеки "доклали" колеги, які працювали з ним на пивзаводі.

Попри відсутність доказів у справі, як і зазначено в архівних документах, Шимшона Шнайдера згодом ув'язнили до Луцької тюрми. У травні 1940 року його етапували до в'язниці в Києві, а справу направили на розгляд спецвідділу НКВД СССР.

Допити тривали до вересня того ж року. Розгляд справи Шимшона Шнайдера радянські спецслужби завершили в лютому 1941 року.

"Спеціальне засідання при Народному Комісаріаті Внутрішніх справ СССР" ухвалило таке: "Шнайдера Шимшона Гершовича, як соціально-небезпечного елемента, заключити в виправний трудовий табір на вісім років". Подальша доля чоловіка невідома.

Загалом у волинському архіві оприлюднили вже 2 348 архівні кримінальні справи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ