Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Волині перейменовують один із найбільших вузів

Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки перейменовують на Волинський національний університет імені Лесі Українки. Таким чином вишу повертають назву, яка була раніше.

Відповідний наказ про перейменування підписав т.в.о. міністра освіти та науки Сергія Шкарлета. Під час пресконференції щодо перейменування університету, ректор Анатолій Цьось розповів, що плутанини з подачею документів впродовж вступної кампанії не буде.

"У нас вступна кампанія ще триває. Цей процес буде відбуватися приблизно впродовж місяця.  Втім, уже завершений термін подачі документів абітурієнтами, у нас є 1306 заяв. Тому плутанини не буде, можна спокійно перейменовувати", - пояснив Анатолій Цьось.

Коментуючи ситуацію власкору Гал-Info, проректор із навчально-виховної роботи та комунікацій Наталія Благовірна розповіла, що нині оголосили конкурс на новий логотип для університету. 

"Друзі з інших начальних закладів схвально відреагували на зміни назви. Адже перейменуванню передувало широке громадське обговорення. Повернення до назви Волинський національний університет імені Лесі Українки логічно обґрунтоване з огляду на неперервність освітньої традиції. Перейменування не є формальною процедурою, це концептуально визначає та окреслює нашу стратегічну мету, – зберігаючи наші надбання та довголітню репутацію, модернізувати Університет, перейти до моделі кращого університету світового зразка, який презентує наш регіон.  Одночасно здійснюємо промоцію волинського регіону",- розповіла Наталія Благовірна.

Та додає, що для того, щоб остаточно перейти на нову назву потрібно, орієнтовно, два-три тижні.

"Впродовж цього часу ми плануємо пройти процедуру й здійснити передбачені законодавством дії: затвердити Статут у новій редакції у Міністерстві освіти і науки України, подати документи до державного реєстратора, виготовити нові печатки та інше", - пояснює проректор.

За кращу ідею логотипу переможець отримає 10  тисяч гривень, заявки приймають до 7 вересня. 

"Ім’я Лесі Українки увіковічене у нашій назві. Новий логотип, звісно, повинен репрезентувати нашу патронесу. Цього року, до речі, святкування 80-ліття університету збігається зі святкуванням 150-літнього ювілею Лесі Українки. 

Оновлений логотип повинен поєднати естетичну привабливість і функціональну ефективність. Повинен бути простим, виразним, легко запам’ятовуватися, бути адаптованим для всіх каналів поширення, відповідати фірмовому стилю. Це складне завдання.

Тож сповідаюсь на активну задіяність студентів і викладачів університету, наших випускників, фахівців у галузі дизайну, представників творчих професій, всіх, хто виявить бажання представити своє бачення нової айдентики Волинського національного університету імені Лесі Українки", - пояснює Наталія Благовірна.

Нагадаємо, що, після зміни ректора,  відбувся перший етап перейменування закладу - обговорення  зміни назви. Тоді, 25 лютого, трудовий колектив підтримав ідею повернення навчальному закладу попередньої назви – Волинський національний університет імені Лесі Українки. Зокрема завідувач кафедри міжнародних комунікацій та політичного аналізу факультету міжнародних відносин СНУ Антоніна Шуляк наголошувала, що університети Італії, Англії та Франції отримували назви відповідно до території, на якій вони розміщені та більшість університетів в Україні названі, зважаючи на місце розташування. 

З цього приводу додала голова ГО «Волинський прес-клуб» Ольга Куліш, що  в Україні є два Східноєвропейських національних університети, один з яких у Черкасах, тому університету в Луцьку логічніше повернути назву Волинський національний університет.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ