Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На Волині представили повне 14-томне зібрання творів Лесі Українки

Фото Волинська ОДА
Фото Волинська ОДА
Фото Волинська ОДА
Фото Волинська ОДА
Фото Волинська ОДА
Фото Волинська ОДА
1/3
Перший день весни Луцьк зустрів першою в області презентацією повного академічного зібрання творів Лесі Українки у 14 томах. Про це повідомили Гал-інфо у пресслужбі Волинської ОДА.

1 березня 2021 року у головному корпусі Волинського національного університету імені Лесі Українки відбулася презентація 14-томника,  до якого увійшли усі знайдені та відновлені на сьогодні тексти письменниці. До урочистого заходу долучився перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Мовенко.

Слід зазначити, що попередньо 14-томник представили у Києві у день народження поетеси, 25 лютого. Тираж повного зібрання творів Лесі Українки, реалізованого за кошти державного бюджету, склав 1500 примірників. Їх передадуть в бібліотеки, заклади вищої освіти, в наукові центри та музеї в Україні та закордонні дипломатичні представництва для популяризації творчості Лесі Українки.

Зокрема, це шоста спроба в Україні підготувати повне зібрання творів поетеси. Минуле «повне» видання було цензурованим та містило не всі тексти літераторки. Однією із найголовніших відмінностей 14-томного видання це те, що максимальна увага приділена рукописам Лесі Українки, а також відновлено ті тексти, які друкувалися на початку ХХ ст., а потім жодного разу не включалися у багатотомні видання. Окрім того,  переосмислено та перетлумачено факти біографії письменниці, розширено історико-філологічні та реальні коментарі, а для впорядкування текстів розроблено засади передавання особливостей мови Лесі Українки.

Відтак,  провідні науковці Волинського національного університету імені Лесі Українки та інших навчальних і наукових інституцій України працювали над 14-томником – рік, аби представити повне видання світу.

«Хочу подякувати усім причетним до видання цього скарбу української літератури та можливість бути присутнім на урочистій події з нагоди його представлення, – під час виступу звернувся до присутніх Сергій Мовенко. – Спільна мета досягнута – у нас є повне зібрання творів Лесі Українки, у яких є те, що на сьогодні потрібне суспільству: мудрість та любов один до одного. Це саме ті речі, без яких ми не побудуємо вільну та незалежну Україну».

До слова, повне академічне зібрання творів Лесі Українки у 14 томах складається із:

– драматичних творів (1-4тт.);

– поезій та ліро-епічних поем(5т.);

– художньої прози (6т.);

– літературно-критичних та публіцистичних статтей (7 т.);

– перекладів (8 т);

– записів народної творчості та пісень, записаних з голосу Лесі Українки (9 т.);

– «Стародавньої  історії східних народів» та конспектів, виписок, нотаток (10 т.);

– листування (11-14 т.).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ