Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Агентурна мережа ворога: чому на Волині та Тернопільщині не ведуть обліку парафій РПЦ (УПЦ МП)

Журналісти Інформаційної агенції "Гал-інфо" упродовж кількох тижнів намагалися з'ясувати реальну ситуацію діяльності російської церкви на теренах трьох областей заходу України, що у підсумку з цього вийшло читайте у нашому матеріалі.

Зокрема, ми вирішили дослідити кількісне поширення російської церкви на територіях Львівської, Волинської та Тернопільської областей. Адже з початку російського вторгнення в Україну у ЗМІ значно побільшало інформації про переходи парафій РПЦ (УПЦ МП) до Православної Церкви України.

1/1

Як виявилось, ні Волинська, ні Тернопільська обласні державні адміністрації не ведуть обліку парафій російської церкви на своїх територіях, не зважаючи на те, що такий обов'язок чітко прописаний у положеннях про діяльність департаменту культури та туризму Тернопільської ОДА та управління культури Волинської ОДА. Де зазначено, що саме ці структури повинні вести облік релігійних організацій, які діють в області, а також культових будівель і приміщень, пристосованих під молитовні, що належать релігійним організаціям та/або використовуються ними. 

1/2

У відповідь на інформаційні запити, ми отримали як під копірку однакові відповіді, як з Тернопільщини, так і з Волині. Де чиновники від культури заперечили свій обов'язок вести облік релігійних організацій, який їм був делегований розпорядженнями голів відповідних адміністрацій. І зазначили, що мають лише статистичні (кількісні) дані про релігійну мережу в цілому та у розрізі конфесій, напрямків і течій, які діють на території області. Редакція звернулась зі скаргою на неправомірні дії розпорядників інформації до Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

1/2

Єдина інформація, якою володіють і надали редакції це загальна кількість парафій УПЦ МП, без адрес їх розташування. Зокрема, на Тернопільщині нарахували 95 релігійних громад, 4 монастирі, 1 єпархіальне управління та духовну семінарію. На території Волинської області нарахували 585 релігійних організацій  російської церкви (УПЦ МП, - ред.)

З початку 2022 року офіційно свої переходи до Православної церкви України узаконили лише ДВІ громади з Волині (документи ще перебувають на етапі внесення в ЄДР) та ОДНА громада на Тернопільщині. Ще шість заяв релігійних громад Тернопільської області про зміну підлеглості із УПЦ МП до ПЦУ, шляхом реєстрації статутів в новій редакції, перебувають на розгляді в військовій адміністрації.

Водночас набагато кращою є ситуація на Львівщині. Як повідомили Гал-інфо у Львівській обласній військовій адміністрації Гал-інфо детальну відповідь та повідомили, що станом на 23 травня 2022 р. на території Львівщини зареєстровано 43 релігійні громади УПЦ МП. З 1 січня до ПЦУ перейшли 10 релігійних громад.

Зазначимо, що з 23 травня, з'явилась інформація про як мінімум ще 1 перехід від російської церкви до ПЦУ на території Львівської області. Мова про громаду з Дрогобича, про яку Гал-інфо писало нещодавно. Після оголошення рішення громади священник з РПЦ пограбував храм.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ