Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Волині вперше за рік виявили небезпечну хворобу

Перші симптоми лучанин відчув через два тижні після риболовлі
фото з сайту укрінформ

На Волині у 61-річного лучанина підтвердили гостре інфекційне захворювання — лептоспіроз. Чоловіка госпіталізували у відділення інтенсивної терапії місцевої лікарні для лікування.

Підозру на захворювання лептоспірозом у волинянина підтвердили лабораторно, повідомляє Волинський центр контролю та профілактики хвороб.

Епідеміологи з'ясували: чоловік захворів після того, як рибалив. Також лучанин розповів, що мав невеличкий поріз на нозі і босоніж заходив до водойми. Саме через рану на нозі, зазначили в центрі контролю, бактерія лептоспірозу могла потрапити в організм.

Перші симптоми лучанин відчув через два тижні після риболовлі: підвищилася температура тіла до 39°С, з’явилися загальна слабкість, сильний головний біль і болі в литкових м’язах. Після цього він звернувся за меддопомогою до лікарів. Наразі лучанина виписали з лікарні.

Як додали в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, цей випадок інфікування став першим в області від початку 2023 року. Торік на Волині виявили два випадки інфекційного захворювання у Володимирі та Мар'янівській ТГ, що були пов'язані із відпочинком людей на водоймах. 2021 року — один випадок лептоспірозу в місті Луцьку, ще один — у Рожищенській громаді 2020-го. 2019 року хворобу підтвердили у трьох волинян, жителів Луцька, Володимира й Горохівської громади.

Загалом за період 2008-2022 років на лептоспіроз захворіли 104 жителі Волинської області, одна людина в колишньому Рожищенському районі 2016-го року померла.

Довідково:

Лептоспіроз (водяна гарячка, лугова гарячка, болотна гарячка) — це гостре інфекційне захворювання, що характеризується ураженням м’язів, печінки і нирок та супроводжується хвилеподібною гарячкою. Якщо звернення за допомогою було невчасним або лікування було неналежним, можливі важкі ураження нирок, менінгіт і смерть.

Захворіти на лептоспіроз можна під час купання в заражених водоймах, риболовлі, сінокосу на зволожених і заболочених територіях, при догляді за хворими й інфікованими тваринами тощо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ