Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Волині зросла кількість жінок із гінекологічною онкологією

70-80 % випадків — це пацієнтки із задавненими стадіями хвороби
фото з сайту Суспільне

У Волинському обласному медичному центрі онкології за перше півріччя 2023-го прооперували майже пів тисячі жінок. За аналогічний період минулого року жінок на операційному столі було на 140 менше.

Про це інформує Суспільне.

Завідувач відділення онкогінекології Іван Сінєльніков розповів, що 70-80 % випадків — це пацієнтки із задавненими стадіями хвороби. Зростанню кількості онкології, каже Іван Сінєльніков, могли б завадити регулярні профілактичні огляди.

20 вересня у відділенні онкогінекології прооперували чергову пацієнту, зазначила онкогінекологиня Юлія Матюшко. Молодій жінці лікарі видалили матку.

"Звернулася із аномальними матковими кровотечами, тобто по-простому – це порушення менструального циклу. Було встановлено діагноз рак тіла матки на початковій стадії і власне зараз проводиться її оперативне лікування. Я думаю, що там все буде добре", — каже лікарка Юлія Матюшко.

На стаціонарі в онкогінекології зараз перебуває жителька Луцького району Валентина Гриценя. 63-річна волинянка розповіла, що регулярно проходила профілактичні огляди в лікарів, бо працює вчителькою. Її хворобу, каже жінка, вдалося виявити на першій стадії.

"Болі почалися, я не звертала уваги, але потім сталася кровотеча і я зразу звернулася в лікарню. Чекаємо аналізу із Києва, але прогнози, ніби, непогані", — сказала волинянка.

Зі слів онкогінекологині Юлії Матюшко, проходити обстеження у гінеколога та ультразвукову діагностику органів малого тазу для жінок обов'язково раз на рік.

"Якщо при обстеженні на УЗД патології не виявлено, якщо по мазках цитограма без особливостей, то онконастороженості з приводу цієї пацієнтки немає, якщо її щось турбує, то обстежуватися в гінеколога треба і частіше", — сказала лікарка.

Юлія Матюшко зазначила, що запорукою успішного лікування онкологічної хвороби є рання діагностика. З її слів, упродовж останнього року у відділені помітили тенденцію до збільшення кількості раку шийки та тіла матки. Лікарка додала: якщо раніше пацієнтки 20-30-річного віку із злоякісними станами були рідкістю, то зараз щомісяця є дві-три жінки такого віку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ