Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Янівському цвинтарі відкрили та освятили "Дзвін Пам’яті"

1/3
Вчора, 31 серпня, на території Меморіалу жертвам політичних репресій московського комуністичного режиму в Україні, що на Янівському цвинтарі, відкрили та освятили архітектурно-скульптурну композицію "Дзвін Пам’яті". Про це повідомили Гал-інфо у прес-службі Львівської ОДА.

Дзвін, як завершальна частина Меморіалу, є вшануванням тисячі невинно вбитих українців у 1939−1941 роках.

Відтак, в межах заходу, учасники поклали квіти та лампадки до Меморіалу, де опісля відбулась поминальна панахида за жертвами політичних репресій московського комуністичного режиму в Україні та освячення "Дзвону Пам’яті".

"Сьогодні сюди нас привела необхідність виконання нашого обов’язку перед тими людьми, які десятки років тому до останнього подиху були вірні своїм переконанням, цінностям і віддали своє життя, щоб ми сьогодні могли бачити і любити Україну, дивитися гордо і впевнено вперед»,-  зазначив перший заступник голови Львівської ОДА Василь Лозинський. - Я вірю, що такою великою громадою, тими, хто присутній тут сьогодні, громадою, яка фізично за кордоном, але щохвилини душею в Україні, ми можемо зробити все, і зобов’язані це зробити, щоб більше в нашій історії не повторилися такі жахливі речі, щоб Україна була квітучою та незалежною державою".  

"Без визнання власної історії та достойного шанування героїв минулих поколінь, жодна нація не може бути щасливою у майбутньому. Нехай цей "Дзвін Пам’яті" нагадує нам про тисячі закатованих та убієнних наших братів та сестер, жертв страшного політичного насильства, що в надзвичайно небезпечних умовах не боялися, а плекали Україну", - зазначила голова Всеукраїнської Ліги Українських жінок Марія Петрова.

Зазначимо, що цей захід також доповнять Міжнародною конференцією "Подолання насильства заради миру", яка відбудеться 4 вересня у Львові. Вона буде фундаментом підготовки платформи для доповіді щодо насильства політичних репресій, порушення прав людини в Україні та світі.

Участь в заходах візьмуть представники з 46 країн світу, яких об’єднує Світова федерація українських жіночих організацій.

За період з 1939 до 1941 років із Західної України було депортовано близько 1,2 млн осіб. Це були найстрашніші репресії після періоду колективізації в СССР. Радянська влада репресувала в 3−4 рази більше людей, ніж гітлерівський режим у період своєї окупації. Значна частина депортованих, серед них жінок та дітей, загинуло від морозів, хвороб, виснаження й голоду.

Кількість жертв у тюрмах Львова оцінюється приблизно в 4000 осіб. Хоча дані далеко не повні, можна скласти уявлення про масштаби в’язничного терору при відступі більшовиків із Західної України. В тюрмах Західної України на початковому етапі війни закатовано орієнтовно 22000 осіб.

Нагадаємо, в Києві відбулося перше засідання Нацкомісії з реабілітації жертв комуністичного режиму.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ