Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На Заході багато хто не вірить у щирість Януковича, – екс-глава МЗС Польщі

Колишній міністр закордонних справ Польщі, професор Адам Ротфельд вважає сильною стороною Президента Віктора Януковича те, що він може будувати відносини із Заходом, не оглядаючись на Росію. Слабка ж сторони полягає в тому, що на Заході багато хто не вірить у щирість його намірів.

Знаючи, що у нього хороші відносини з Росією, і ніхто не буде підозрювати його в тому, що він розвиватиме відносини з ЄС проти Москви, він міг дозволити собі говорити із Заходом без оглядки на російську сторону. Це - його сильна сторона. Слабка сторона полягає в тому, що на Заході багато хто не вірить у щирість його намірів - проведена політика повинна бути логічною і поєднувати не тільки елементи зовнішньої політики, але й внутрішньої", - сказав Ротфельд.

Екс-глава МЗС Польщі пояснив свою думку прикладом зі сфери внутрішньої політики, коли "міністром освіти призначено людину, яка "зневажливо ставиться до української культури, мови".

"Це не може не викликати несхвалення у самих українців, крім того, це підриває довіру і у зовнішніх відносинах", - наголосив він.

При цьому Ротфельд не зміг дати визначення зовнішньої політики сучасної України.

"Сьогодні дуже рано було б говорити, в чому проявляється нова стратегія українського Президента. Є певні сигнали, але на скільки вони будуть підтверджені на практиці, це - відкрите питання. Багато елементів реалізації політики не дозволяють сказати, що саме є головною лінією нового керівництва України", - сказав професор.

За його словами, зовнішня політика попереднього Президента Віктора Ющенка, яку європейський політик назвав "непослідовною і нерезультативною", надала Віктору Януковичу дуже вигідну позицію.

"Він міг починати з чистого аркуша, він міг сказати, що знову визначає українську політику", - зауважив Ротфельд.

Ротфельд входив до складу "групи мудреців" Мадлен Олбрайт, яка розробляла рекомендації до нової стратегічної концепції НАТО, повідомляє Кореспондент.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ