Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Золочівщині завершують реставрацію пам’ятного хреста Маркіяну Шашкевичу

Загальна кошторисна вартість робіт складає приблизно півтора мільйона гривень, повідомляють в ЛОДА.

Відновлювати пам’ятку у селі Підлисся почали у 2021 році, коли відзначали 210-ту річницю від дня народження Маркіяна Шашкевича. Тоді з обласного бюджету виділили понад 800 тисяч гривень. Опісля виготовили проєктно-кошторисну документацію й отримали всі необхідні дозволи для початку реставраційних робіт. Впродовж року вдалося майже повністю відновити кам’яний постамент пам’ятника та розпочати реставрацію металевого хреста. 

Як зазначають в ЛОДА, аби закінчити роботи на об’єкті, в бюджеті області передбачили ще 600 тисяч гривень. Наразі залишилося завершити роботи із встановлення блискавкозахисту. За сприятливих погодних умов – це вдасться зробити терміном до двох тижнів. 

Нагадаємо, Маркіян Шашкевич – видатний український релігійний і культурно-громадський діяч, провідний член «Руської трійці», один із авторів першого україномовного альманаху «Русалка Дністровая», поет, письменник, священик УГКЦ. Пам’ятний хрест на його честь встановили на Білій Горі поблизу села Підлисся, що є малою батьківщиною отця-просвітителя, у 1911 році, до 100-ліття з дня народження. Автором монументу став відомий львівський архітектор Олександр Лушпинський. Пам’ятка є яскравим зразком українського архітектурного модерну. Поруч розташований також музей-садиба родини Шашкевичів. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ