Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Надходження від тютюнового акцизу в Україні склало майже 40 млрд грн

Надходження від тютюнових акцизів у 2017 році, за даними Держказначейства, склали 39,9 млрд гривень, що на 6,7 млрд, або на 20% більше, ніж у 2016 році. Продовження значного зростання доходів до держбюджету є результатом 40%-го підвищення специфічного акцизу на тютюнові вироби з 1 січня 2017 року, повідомили в Українському центрі контролю над тютюном ГО «Життя».

Водночас реалізація сигарет в минулому році зменшилася до 67 млрд штук або на 14%  порівняно з 2016 роком.

“Політика підвищення акцизів на тютюнові вироби вкотре підтвердила свою ефективність: держбюджет знову отримав більше надходжень, а українці споживають менше сигарет. Водночас потрібно розуміти, що саме курці є платниками акцизного податку, а тютюнові корпорації виключно адмініструють цей податок”, - пояснив Андрій Скіпальський керівник Українського центру контролю над тютюном ГО “Життя”.

“Через те що адвалорний акциз в Україні декілька років поспіль не підвищують, він втратив свій фіскальний сенс. Адвалорний акциз, по суті, (для тих сигарет, де акциз був вищим за мінімальний специфічний) дав менш ніж 1% від усіх акцизних надходжень”, - пояснив Костянтин Красовський, завідувач сектора контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України

Нагадаємо, що 7 грудня 2017 року Верховна Рада України підтримала план підвищення акцизів на тютюнові вироби впродовж 2018-2024 років. У 2018 році специфічний акциз та мінімальне акцизне податкове зобов’язання зросли на 29,7%, завдяки чому мінімальний акциз на пачку з 20 сигарет зріс з 12 гривень до 15,5 гривень. У подальші 6 років тютюновий акциз зростатиме на 20% щорічно. Таким чином заплановано досягнути мінімального європейського рівня оподаткування сигарет, який становить 90 євро на 1000 штук.

Україна має позитивний досвід попередніх років підвищення податків на тютюнові вироби, що сприяло не лише збільшенню надходжень до бюджету, але й зменшенню поширеності куріння. У 2008—2017 роках середня ставка акцизу на пачку сигарет в Україні зросла більш ніж у 20 разів, завдяки чому надходження до Держбюджету зросли з 3,5 млрд грн до майже 40 млрд грн у 2017 р. Глобальне дослідження поширеності куріння в Україні, проведене у 2017 році, показало зменшення поширеності куріння на 20% серед дорослого населення за останні 7 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ