Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Надію Савченко удостоїли престижної польської премії «Орел»

Українка Надія Савченко, яка очікує вироку російського суду, стала лауреаткою престижної польської премії «Орел» Яна Карського. Савченко була удостоєна премії за «міцність духу в боротьбі за людську гідність і честь».

«Її викрали з території своєї країни, звинувачення були фальсифіковані. Її утримують в Росії, незважаючи на протести всього цивілізованого світу. Своєю позицією в російській в'язниці вона демонструє приклад людини, яку можна позбавити життя, але не можна зламати. На даний час вона веде голодування», - повідомило журі премії.

Члени журі, професори Юліан Корнгаузер і Кароль Модзелєвський «з усією глибиною душі солідаризуються із лауреаткою у її стражданнях, схиливши голову перед її боротьбою». Колишній президент Польщі Алєксандр Кваснєвський, який теж входить до журі, ствердив, що позиція лауреатки є «джерелом натхнення для усієї України та світу для збереження спільних європейських цінностей».

Учасник Польської підпільної держави Ян Карський заснував нагороду «Орел» в 2000 році незадовго до своєї смерті. Відзнаку польського дипломата, котрий повідомив західному світові про Голокост, вручають, згідно із його словами, «полякам, котрі з гідністю дбають про Польщу» та громадянам інших держав, котрі «не є поляками, але підтримують Польщі».

У 2015 році премія вперше була присуджена посмертно Борису Нємцову. Серед лауреатів премії Яна Карського: Тадеуш Мазовєцький, Лєх Валенса, Адам Міхнік, Марек Едельман, Шимон Перес та.

Польське радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ