Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

"Нафтогаз" подав скаргу до Єврокомісії на антиконкурентні дії "Газпрому"

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" подала скаргу до Європейської комісії на антиконкурентні дії російської компанії "Газпром".

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, повідомляє "Європейська правда".

"Щойно ми відкрили новий фронт у протистоянні з "Газпромом" - подали скаргу до Європейської комісії на антиконкурентні дії "Газпрому", - написав він.

"Якщо вдасться зупинити ці антиконкурентні дії "Газпрому", ми збережемо для України доходи від транзиту газу.

Також ми зможемо добитися того, щоб імпортований газ в Україні коштував дешевше" - додав Вітренко.

Він нагадав, що відсутність транзиту газу означатиме втрату 4 відсотків ВВП і економічний спад вже у 2020 році.

"У цій скарзі ми детально аналізуємо як завдяки "Північному потоку 2", блокуванню віртуального реверсу, контролю над компаніями на європейському ринку газу, "Газпром" зловживає своїм домінуючим становищем та обмежує конкуренцію" - пояснив Юрій Вітренко.

Нагадаємо, Єврокомісія сім років вивчала ділові операції "Газпрому" в Європі, звинувачуючи російський концерн у перешкоджанні конкуренції і в завищенні цін на поставки газу в Східну Європу. "Газпром" заперечував звинувачення.

У травні минулого року ЄК ухвалила рішення у цій справі. Єврокомісія не стала штрафувати російський концерн, однак поклала на нього низку зобов’язань, щоб уможливити вільне постачання газу за конкурентними цінами у Центральну і Східну Європу.

Польща і інші країни, які постраждали від монополістських практик "Газпрому", були невдоволені, що російський концерн не був покараний. Штраф міг сягнути 10% річного обороту монополіста. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ