Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

"Нафтогаз" призупиняє закупівлю газу в "Газпрому"

"Нафтогаз" призупиняє закупівлю газу в російської компанії "Газпром" з 1 липня 2015 року. Про це йдеться у заяві компанії, оприлюдненій у вівторок ввечері.

У зв’язку з тим, що 30 червня 2015 р. завершується термін дії додаткової угоди між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром», а умови подальшого постачання російського газу в Україну не були узгоджені сьогодні під час тристоронніх переговорів в Відні, Нафтогаз припиняє закупівлю газу в російської компанії. Транспортування газу територією України для європейських клієнтів Газпрому продовжуватиметься в повному обсязі згідно з контрактними умовами.

Важливою умовою відновлення закупівлі російського газу є узгодження тимчасової позиції щодо спірних пунктів контракту між Нафтогазом та Газпромом на термін щонайменше до завершення 1 кварталу 2016 р. Домовленості мають бути викладені та закріплені у такий спосіб, що надасть кожній зі сторін впевненість у їхньому виконанні. Питання остаточних розрахунків між Нафтогазом та Газпромом буде вирішено в ході арбітражного розгляду стосовно контракту на поставку газу між Нафтогазом та Газпромом в Арбітражному інституті Стокгольму.

Аби уникнути небажаноі ескалації в газовому спорі та запобігти ризику перебоїв з постачанням газу європейським споживачам в зимовий період, українська та європейська сторони запропонували російській стороні узгодити таке тимчасове рішення. На жаль, російська сторона наразі не підтримала цю пропозицію та відмовилася від підписання тристороннього урядового протоколу.

Нафтогаз сподівається, що за сприяння Єврокомісії сторони найближчим часом дійдуть згоди щодо прийнятних умов постачання газу з РФ для України.

Нафтогаз готовий взяти участь в тристоронніх переговорах з цього питання в будь-який час, погоджений трьома сторонами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ