Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Народному художнику України Зеновію Кецалу виповнився 91 рік

Львів’янину, народному художнику України Зеновію Кецалу сьогодні, 12 лютого, виповнився 91 рік. Привітати видатного майстра приїхали земляки з Ходорівщини, а також друзі та знайомі з Ковеля та Косова. Від Спілки художників України урочисте слово виголосив голова Львівської організації Олег Микита. Гал-інфо також привітало знаменитого художника. Натомість Зеновій Євстахович пообіцяв до свого сторіччя підготувати персональну виставку.

 

Вшанувати талант та життєвий подвиг свого вчителя прийшли його учні, відомі художники Богдан Мусієвський, Орест Коцар,  Микола Грималюк, Ігор Маїк, Роман Романович.

 

Провадили гостину донька Оксана і зять Богдан Смольські, котрі є також добрими художниками.

 

Народний художник України  Зеновій Євстахович Кецало - патріарх львівської графіки. Навчався у Мистецько-промисловій школі у Львові (1933-1938 рр.) та Краківській академії мистецтв (1938-1939рр.). На його подальшій життєвій дорозі  – радянська армія і радянська ж тюрма (упродовж восьми років).


Його техніко-технологічні пошуки в царині офорту, акватинти, сухої голки відкрили нові горизонти для станкової графіки в Україні та поза її межами. Графічні листи з краєвидами Криму, Полісся, Прикарпаття експонувалися у салонах Києва, Таллінна, Москви, Ряшева.  

 

Фото і довідка За вільну Україну.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ