Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Народний Рух закликає зняти непринципові поправки до закону про мову

Про це нардеп та голова партії "Народний Рух" Віктор Кривенко заявив у вівторок, 12 березня, на своїй офіційній сторінці у Facebook.

Народний Рух України послідовно виступає за розвиток і збереження української культури як основи збереження нашої ідентичності та нашої держави.

Є два основні фактори, які формують ідентичність людини після її народження: батьківське виховання та культурне середовище. Мова – є основою національної культури, національна культура є бажанням мати свою державу. Коли руйнують мову, людина стає або космополітом і їй все одно де жити, головне, щоб там була хороша робота, екологія і безпека, або людина стає носієм іншої мови, носієм іншої культури і як наслідок - замовником іншої держави.

Упродовж 350 років російська окупаційна влада понад 64 рази забороняла й утискала українську мову. Російські очільники дуже добре розуміють значення мови для створення держави. І ми маємо усвідомити, що вслід за російською мовою і культурою прийде російська державна машина.

Як голова Міжфракційного депутатського об‘єднання "За мову", я є співавтором поправок до законів України, які регулюють частку музичних творів українською мовою в теле- та радіоефірах. Нам вдалося відстояти мову в Законі про освіту (стаття 7).

Сьогодні, під час розгляду у другому читанні законопроекту 5670 "Про забезпечення функціонування української мови як державної", ми розглянули 35 правок з 2080-ти (!!!) за півтори години. У нас не вистачить часу, щоб розглянути всі поправки у такому темпі.

Я закликаю всіх народних депутатів зняти всі непринципові поправки до законопроекту.

Звертаюся до громадян тиснути на своїх депутатів, щоби вони проголосували законопроект 5670 до президентських виборів.

Не вірте закидам опоблоківських депутатів, які говорять про «утиски» російськомовних людей. Жодних дискримінацій немає. Народний Рух України ніколи не підтримає мовного чи етнічного шовінізму.

Закликаю Президента звернути увагу на невиконання Указу №156/2018 "Про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України" Урядом Гройсмана, який й досі саботує прийняття державної програми "Розвитку української мови" на 2018-2028 роки.

Боротьба за український культурний простір триває.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ