Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

«Наш край»: Результатом «господарювання» олігархів стали 80% аварійних тепломереж

Протягом цього року лише у столиці зафіксовано 10 000 пошкоджень тепломереж. Щодоби – до півсотні проривів. Минулого тижня сталися прориви із відчутними наслідками: багатометровими провалами асфальтового покриття, затопленням центральних вулиць окропом.

Влада заявляє, що під час ремонту тепломереж були виявлені чисельні додаткові пошкодження теплотрас, що можуть спричинити аварії уже найближчим часом.

Усе це стало результатом “господарювання” приватного інвестора протягом багатьох рокі. Тепломережі Київа із 2001 року знаходились в управлінні приватного власника. Компанія ПАТ «Київенерго» протягом 17 років генерувала електрику, користувалася електромережами та заробляла чималі статки на цьому. До того ж користувалася тепломережами та постачала опалення.

Але приватний власник тільки займався отриманням грошей за тепло і латанням деяких дірок та майже нічого не робив для модернізації і оновлення тепломереж.

У квітні цього року тепломережі та теплопостачальні підприємства були повернуті київській громаді. Попередній власник передав зношені на 80% тепломережі, хоча в тарифі на опалення для споживачів була закладена інвестиційна складова, а НКРЕКП затверджував підприємству відповідну інвестиційну програму. Проте майже нічого окрім дрібного ремонту не було зроблено – киянам повернули зношені тепломережі та підприємства. За оцінкою експертів, на першочергові заходи для забезпечення стабільного функціонування інфраструктури необхідно 38 млрд грн.

Практично тотожна ситуація склалася і в інших містах країни, наприклад у Смілі та Шепетівці. Приватні підприємства роками користуються тепломережами та нічого не роблять для їхньої модернізації, тільки латають дірки та прориви під час аварій. При цьому вони публікують інвестиційні програми модернізації та розвитку, не виконують їх, залишаючи після себе борги перед «Нафтогазом» та зношену інфраструктуру.

Партія «Наш край» закликає заборонити передавати комунальні мережі приватним структурам без суворих вимог щодо їхнього розвитку. Необхідно посилити відповідальність приватних компаній за утримання та модернізацію комунальних мереж, які знаходяться в оренді або у концесії. Коли орендар повертає мережу, яка на 80% зношена, це – злочин. Партія закликає запровадити кримінальну відповідальність приватних власників за зрив інвестиційних програм.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ