Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

"Наш край" вимагає від Уряду не виконувати вимоги МВФ

Підвищення мінімальної зарплати та пенсій будуть «з’їдені» черговим зростанням ціни на газ, – "Наш край" вимагає від Уряду не виконувати вимоги МВФ.

Якщо уряд виконає вимоги МВФ щодо підвищення ціни на газ у травні цього року, це «з’їсть» підвищення зарплат і пенсій. Про це заявив народний депутат від партії “Наш край” Сергій Шахов.

Заплановане урядом підвищення ціни на газ може мати низку небезпечних соціально-політичних наслідків, наголосив Шахов.

“По-перше, йдучи на поводу вимог Міжнародного валютного фонду влада демонструє неспроможність вести незалежну економічну політику. По-друге, заплановане на травень підняття ціни газу “з’їсть” урядові подачки до зарплат та пенсій, що їх уряд зробив останнім часом. Усе це разом може спровокувати серйозні соціальні протести, економічну та політичну кризу, що вкрай небезпечно у рік двох великих виборчих кампаній”, – пояснив позицію “Нашого краю” Сергій Шахов.

Він нагадав, що останнє підвищення цін на газ у листопаді минулого року заганяє житлово-комунальний сектор у ще глибшу депресію.

“У грудні борг населення з оплати житлово-комунальних послуг зріс на 10-20 відсотків. Теплогенеруючі підприємства не мають коштів для розрахунку за спалений газ, тому уряду доводиться в ручному режимі розподіляти ресурси, щоб міста не замерзли. І це ще було до отримання нових платіжок людьми. Тепер же владі знову починає здаватися, що газ дешевий”, – сказав Сергій Шахов.

Народний депутат від «Нашого краю» закликав владу відмовитися від планів підвищення ціни на газ.

“Партія “Наш край” закликає уряд одуматися та відкинути вимогу кредиторів підвищувати ціну на газ простим українцям. Звичка прогинатися під МВФ вже зробила бідних громадян іще біднішими. Чергове зростання цін з точки зору політики та економіки буде для влади самовбивчим та матиме непрогнозовані наслідки для країни”, – підсумував Сергій Шахов.

Нагадаємо, у звіті Міжнародного валютного фонду прописана умова надання чергового кредитного траншу Україні. Кошти у розмірі $2,6 млрд надійдуть у разі підвищення ціни на газ для населення на 15% у травня 2019 року. Урядовці не виключають, що газ може подорожчати навіть на 20%. Остаточна цифра залежатиме від багатьох факторів, пояснили вони. Перший кредитний транш $1,4 млрд уряд України отримав в грудні після підвищення ціни на газ для населення у листопаді 2018-го.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ